С около 5% са се увеличили пациентите с редки неврологични

...
С около 5% са се увеличили пациентите с редки неврологични
Коментари Харесай

Пациентите с редки неврологични заболявания са се увеличили с 5%

С към 5% са се нараснали пациентите с редки неврологични болести, диагностицирани в профилирания център на " Александровска " болница. Медиците организират осведомителни акции за редки заболявания, както измежду пациенти, по този начин и измежду сътрудниците си. А в някои случаи пациенти насочват други пациенти със съмнителни признаци за диагностика в центъра, който е единствен в България.

Татяна е на 66 години. От дете се бори с рядката диагноза спинална мускулна недоразвитост. Мускулите ѝ последователно стопират да работят. Макар и по-трудно тя е ходила до 50-годишна възраст.

" Много е невисок процентът на хората, които могат да вървят без терапия до такава възраст като нея ", съобщи доцент Теодора Чамова - Клиника по нервни заболявания, УМБАЛ " Александровска ".

Татяна ходила на рехабилитация в санаториуми у нас. Въпреки диагнозата приключила учебно заведение, родила щерка и чака внуче. Работила като телефонистка даже и откакто се наложило да седне в инвалидната количка. Надява се, че новата терапия, с която се лекува от половин година, ще ѝ помогне да проходи още веднъж.

" С лявата ръка мога да си подвигна очилата. Преди това не можех да си подвигна ръката и да си подвигна очилата. Така че това е към този момент. Пък краката ще ги мъчим по-натам ", сподели Татяна Николова.

В България публично записаните пациенти с диагнозата на Татяна са към 150. Ранното разкриване на редките неврологични болести обезпечава навременно лекуване, което може да забави хода на заболяването.

" Прилагайки терапия в по-ранен етап на болестта, резултатът във връзка с двигателната интензивност и във връзка с качеството на живот на пациентите е доста по-добър ", означи доцент Теодора Чамова - Клиника по нервни заболявания, УМБАЛ " Александровска ".

Лекарите у нас имат достъп до най-съвременните способи за диагностика на метаболитни и неврологични болести. Пациентите получават нови лечения. Проблем обаче има с рехабилитацията и обществената им интеграция, споделят лекарите.


Последвайте ни във и
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР