С около 300 лева по-скъпо ще излезе тази година седмица

...
С около 300 лева по-скъпо ще излезе тази година седмица
Коментари Харесай

Седмица на морето у нас по-скъпа с 200 лв. това лято заради ток и горива

С към 300 лв. по-скъпо ще излезе тази година седмица на морето у нас. Причина са по-високите цени на ток и горива. Заради тях хотелиери подвигат цените на пакетите за отмора, а автобусните превозвачи - тези на билетите.

От “Юнион Ивкони ” - едно от огромните транспортни компании, обявиха, че нарастването ще е сред 5 и 50% за обособените линии. Същото се отнася и за рейсовете на “Груп плюс ” и “Етап Адресс ”. Георги Атанасов, шеф на “Транспект ”, която държи трите марката, съобщи, че решенията се вземат от борда на шефовете, който евентуално ще се произнесе тази седмица.

След това следва стадий на одобрение на смяната от общините, което можело да стане след още една седмица. Така че нарастването на цената на техните билети се чака към средата на месеца.

Мотивът за повишаването е, че разноските са се нараснали с 60%, а последното нарастване е било през 2013-2014 година

Собственикът на “Биомет ” Ваньо Алексиев съобщи, че евентуално неговата компания също ще усили цените, въпреки и към този момент минимално. За по-дългите линии да вземем за пример това щяло да е с 1 лев, което прави 3-4%. С рейсовете на тази компания в този момент пътуването до Варна коства в едната посока 32 лева, а до Силистра 27 лева

Миролюб Столарски - притежател на “Карат-С ”, съобщи, че единствено горивата са се нараснали с 62%, той обаче ще преглежда договорите с общините, с цел да се реши дали може да се усилва цената на транспорта по линиите, които компанията му е спечелила.

Сигнал за идното повишаване на пътуването с рейс даде в неделя Магдалена Милтенова - ръководител на Конфедерацията на автобусните превозвачи. Тъкмо тя съобщи, че общото нарастване ще е към 50%, само че ще се прави на няколко стадия.

Освен транспорта до морето по-скъпо това лято ще коства и самият престой. Причината е, че хотелиерите заплащат с към 60-80% по-скъп ток, в сравнение с предишното лято, тъй като скокът му на борсата стартира в самия завършек на дейния сезон предходната година.

Те не могат да си разрешат да вдигнат цените на туристическите пакети за непознатите посетители, тъй като са калкулирани още в края на предишното лято и са влезнали в каталозите на туроператорите – в случай че ги вдигнат, ще последват отводи. Затова са принудени да оскъпят нощувката за хората, които не са проведени туристи, т.е. най-вече за българските посетители.

Ориентировъчно нощувката с храната ще костват към 10-15% по-скъпо спрямо предишното лято.

В момента обаче към момента могат да се вършат ранни резервации, които са на цените, на които предишното лято се почиваше в разгара на сезона.

Ако да вземем за пример семейство с две деца предплати сега нощувка в 4-звезден хотел в Царево за разгара на лятото – юли или август, това ще му коства по 246 лева за ол инклузив. Ако заплати при старта на сезона, цената ще е към този момент 279 лева Разликата е към 200 лв. за седмица, колкото е почти повишаването на нощувката спрямо предишното лято.

Това са обаче сметки, които са правени при в този момент настоящите цени на горивата, тока и природния газ. Ако ескалацията им продължи, няма различен излаз с изключение на по-голямо повишаване, тъй като нощувките на неорганизираните туристи са единственото нещо, в което хотелиерите може да си разрешат да са гъвкави. Останалите посетители са си предплатили, по-точно турепораторите са купили нощувките на едро и няма да се съгласят да доплащат.

Към цената за туристически пакети би трябвало да се прибавят и разноските за път, в случай че се пътува със личен превоз. Ако за база се вземе междинен разход от 10 литра гориво на 100 километра път, то това значи, че пътят до морето ще е по-скъп с близо 50 лв. спрямо предходната година.

Защото сега дизелът е 2,80-2,90 лв. за литър, а през предходната година цената му бе под 2 лв..

Почивките на българите в прилежащи държгави страни също са под въпрос горивата. Няколко туристически организации, които провеждат летувания в Гърция и Турция и транспортират клиентите си с рейсове, обявиха, че се чудят какво да вършат с транспортните си разноски. Цените на тези туристически пакети са правени още през септември м.г., когато са договорили с автобусни компании транспорти, считани при цена на дизела 2 лв. за литър с Данък добавена стойност. Това са цени с отстъпка и на едро. Най-малкото разликата в цената на транспорта ще е най-малко 20% по отношение на сегашните котировки на горивата.

“Аз персонално премислям дали да не сложа такса “гориво ” върху цената на екскурзиите, тъй като другояче сметката ми не излиза. Все още съм на стадия да проверявам нашите общи условия, с цел да видя дали това ще е допустимо за предплатените екскурзии, само че не виждам различен метод ”, сподели за “24 часа ” Доброслав Илиев, шеф на една от огромните туристически организации у нас. Агенцията по неговите думи е продала значително екскурзии и почивки в Санторини, Корфу, Левкада и в Турция. До гръцките острови се пътува с рейс и с ферибот.

По-малки организации даже краткотрайно са спрели да продават пакети за лятото, явно пресмятат какво да вършат.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР