С около 25 % повече е реколтата на смилянския фасул

...
С около 25 % повече е реколтата на смилянския фасул
Коментари Харесай

Вдигат празник в Смилян с ударна реколта от фасул 

С към 25 % повече е реколтата на смилянския боб т. година, заяви Сафидин Чикуртев – ръководител на Земеделската кредитна кооперация в село Смилян, която има запазената марка на смилянския боб. Реколтата е към 50 тона боб в селата в горното поречие на река Арда. Според Чикуртев, е добра и като количество, и като качество. " Нищо не сме трансформирали в развъждането му, както се е гледал десетилетия обратно и тази година по този начин е гледан, без торове. Отдавам го на обстоятелството, че когато цъфтеше фасула,валеше през ден, а по-късно, когато зрееше - печеше непрекъснато. Дори не сме го поливали толкоз ", сподели Чикуртев.

Той заяви, че селото е постигнало съглашение с огромна комерсиална верига за изкупуване на количествата от производителите, откакто е предложила добра цена. Цените на смилянския боб от производител тази година са същите като предходната - 7-8 лева./кг за сортовете на дребния пъстър фасул и 8-9 лева./кг за едрия, салатен.

Смилян прави празник на фасула идната събота за 17-ти следващ път. По традиция той ще бъде открит със залп на фасуленото топче и ще се проведат състезания за най-атрактивно аранжиран щанд на производител, пано и най-оригинално ядене от смилянски боб. За най-малките ще има " Игри на фасула ". На всички посетители по традиция се раздава боб супа.

Празникът е съпроводен с пъстра музикално-хумористична стратегия, отдадена на качествата на фасула.
Организатори са кметство Смилян, НЧ „ Проф. доктор Ас. Златаров 1927 “ и община Смолян.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР