С около 20 процента по-високи такси за студентите - това

...
С около 20 процента по-високи такси за студентите - това
Коментари Харесай

Вдигането на униврситетските такси с 20% възмути студенти

С към 20 % по-високи такси за студентите - това е планувано в проекторешение на държавното управление. Голямата част от университетите, обаче ще запазят размера на досегашните такси, поради отлива на искащи да следват.

В същото време студентите от 8 професионални посоки и 18 предпазени специалности, още веднъж ще бъдат освободени от такси.

По предложение на държавните висши учебни заведения и научните организации Министерският съвет утвърждава таксите, които ще заплащат 143 950 студенти и 4050 докторанти в постоянна и задочна форма на образование, прецизираха от просветното министерство.

Поскъпването за идната академична година - 2023/2024, касае главно студентите, които се образоват в специалностите от областите “Педагогически науки ”, “Хуманитарни науки ”, “Социални, икономически и правни науки ”, “Природни науки ”, “Технически науки ” и “Здравеопазване ”, показаха от МОН.

Tази година Великотърновският университет, да вземем за пример, е измежду ВУЗ-овете, които още веднъж подвигат таксите. Ръстът там е приблизително 15%. От 660 на 740 лева се подвигат парите за “Педагогика ”. Така стои ситуацията и при “Философия ”, “Филология ”, “Администрация и ръководство ” и други От 760 лева таксата за “Право ” става 840 лева, както и за “Науки за земята ”, “Математика ” и “Информационни и компютърни технологии ”. Увеличение има и при другите предлагани специалности.

В Югозападния университет “Неофит Рилски ” образованието по “Педагогика ” ще коства със 100 лева от горната страна – от 750 лева то става 850 лева В Русенския специалността също нараства - от 690 лева на 780 лева В ТУ-София също има дребен растеж - от 630 на 670 лева Там се подвигат и таксите по други специалонсти като “Метаматика ”, “Компютърни науки ” и други, сочат данните в оферти план.

Така за специалностите от област “Педагогически науки ” междинният размер на таксата у нас идната година се обрисува да бъде 780 лева, за “Хуманитарни науки ” - 750 лева, за “Социални, икономически и правни науки ” - 900 лева

Студентите в специалностите от областите “Природни науки ”, “Математика и информатика ” и “Технически науки ” ще заплащат приблизително 870 лева, тези от “Аграрни науки и ветеринарна медицина ” - 1000 лева, “Здравеопазване и спорт ” - 1100 лева, “Изкуства ” - 1450 лева

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР