С около 20% повече са жалбите срещу онлайн търговци за

...
С около 20% повече са жалбите срещу онлайн търговци за
Коментари Харесай

Димитър Маргаритов: С 20% повече са жалбите срещу онлайн търговците

С към 20% повече са жалбите против онлайн търговци за деветте месеца на тази година по отношение на същия интервал на предходната, заяви ръководителят на Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов, оповестиха от пресцентъра на КЗП.

Увеличаването на недоволствата е директно обвързвано с продължаващия растеж на електронната търговия, а засяганите проблеми са главно неспазване периода за доставка и отвод на търговеца да одобри назад стоката след практикуване в 14-дневен период на даденото от закона право. „ За всеки един съответен случай е добре да се произнасяме и да има наказания, тъй като може да стане симптоматично, изключително поради обстоятелството, че доста се усилва размерът на тази търговия и хората все по-често прибягват към този комфортен и относително наличен прийом да си пазарят най-различни неща ”, разяснява ръководителят на КЗП.

„ Често пъти, когато се преглеждат предложения в онлайн пространството, потребителите съвсем механично подвигат телефона, обаждат се, обясняват някои въпроси по отношение на качеството на стоката и така нататък, в което няма нищо неприятно. Но по-късно, те я поръчват в границите на този телефонен диалог. Това не трябва да се прави, тъй като след това доста мъчно би могло да се потвърди – когато този консуматор стане по някакъв метод жертва на нелоялна комерсиална процедура – какво се е случило и надлежно ние, като надзорен орган, да се притечем на помощ и да отстояваме правата му ”, предизвести Маргаритов.

Председателят на КЗП уточни, че „ във всички онлайн магазини има разнообразни и задоволително надеждни начини за поръчка и когато потребителят се възползва от тях, по-късно той разполага с доказателства за това по кое време я е направил, какво си е поръчал, на каква цена, какъв е бил срокът за доставка и прочие – всичко това, което на нас ще ни послужи да върнем лентата обратно и да установим къде тъкмо и по чия виновност (обикновено на тези, които оферират стоките) нещо се е объркало и потребителят е останал отчаян ”.

„ Комисията може да бъде потребна и при покупко-продажби, осъществени на територията на Европейския съюз посредством функциониращия към нея Европейски потребителски център ”, сподели Маргаритов.

Той изясни, че хората биха могли и непосредствено да се обръщат към това бюро, което обменя информация с аналогичните си структури в съответната страна, от която е осъществено нарушаването или където е регистриран даденият уебсайт. „ По-сложна е обстановката с онлайн магазините, които са основани в страни отвън Европейския съюз и каквито много постоянно са употребявани от потребителите за извършване на покупки ”, обърна внимание ръководителят на КЗП. И предизвести да се има поради, че разпоредбите за онлайн търговията в страните отвън Общността могат да се подчиняват на друг нормативен ред: „ Например, не безусловно да е нарушаване, че правото на отвод можете да го упражните в по-кратък период, че времето за доставка ще е по-дълго и прочие ”

Той добави, че има и „ подправени ” търговци, които целят да съберат парите на потребителите, да не доставят никакъв артикул и да изчезнат. „ За тези случаи предлагаме хората да се концентрират върху няколко съществени момента. Да има постоянно сигурни координати за противоположна връзка с търговеца, да задават контролни въпроси при неясноти и подозрения и да се отхвърлят от покупка, когато им се коства, че нещо не е напълно наред ”, приключи Маргаритов.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР