С огромно мнозинство в гръцкия парламент Екатерини Сакеларопулу бе избрана

...
С огромно мнозинство в гръцкия парламент Екатерини Сакеларопулу бе избрана
Коментари Харесай

Екатерини Сакеларопулу е първата жена президент на Гърция

С голямо болшинство в гръцкия парламент Екатерини Сакеларопулу бе определена за първата жена президент на страната. Тя бе определена с 261 гласа " За " при нужни 200.
Тя беше подкрепена от депутати от ръководещата Нова народна власт, лявата опозиционна СИРИЗА и левите Движение за смяна вляво (КИНАЛ), предава БГНЕС.
Сакеларопулу ще играе огромна степен церемониална роля с лимитирани политически пълномощия. Тя ще бъде първата жена-държавен глава в Гърция.
Новият президент на Гърция ще бъде на поста 5 години, започвайки от 13 март, когато завършва мандатът на настоящия президент Прокопис Павлопулос.
Новоизбраният президент съобщи, че това прави „ чест на справедливостта и актуалните гръцки дами “.
Председателят на Народното събрание Костас Тасулас ще посети Държавния съвет в 13:30 ч. локално време, с цел да разгласи публично резултата от гласуването.
Коя е Екатерини Сакеларопулу?
Сакеларопулу е известна като напредничав арбитър с необикновен опит в екологичното и конституционно право с над 40-годишен стаж като арбитър.
Родена е в Солун през 1956 година и приключва право в Атина през 1978 година През 1982 година тя е назначена за помощник-съдия във Върховния административен съд (Държавен съвет). През 1988 година тя е нараснала в асоцииран консултант. През 2000 година е нараснала в държавен консултант, а през октомври 2015 година става заместник-председател. През октомври 2018 година тя е нараснала в ръководител на съда.
Учи конституционно и административно право на следдипломно равнище в Сорбоната. Избрана е за ръководител на Асоциацията на държавните съдии (1993-1995 и 2000-2001), общоприет секретар (1985-1986) и вицепрезидент (2006-2008). Работи като член на Централната комисия за правене на законопроекти (1993-1995 г.) и преподава екологично право в Националното учебно заведение за съдии (2005-2014 г.). Назначена е за член на изпитната комисия и на Съвета по проучвания на същото учебно заведение (2010-2013).
Била е ръководител на Дисциплинарната комисия на Министерството на външните работи (2013-2015). От март 2015 година е ръководител на научното съдружие „ Гръцко общество по екологично право “.
Основният опозиционен водач Алексис Ципрас съобщи, че Сакеларопулу е " извънреден арбитър " и бранител на правата на индивида.
Мицотакис акцентира, че изборът й прекъсва традицията освен тъй като Сакеларопулу е жена, само че и тъй като не е член на никоя политическа партия.
Досегашните президенти постоянно са били високопоставени партийни дейци, да вземем за пример някогашни министри.
Жени преобладават в ръководството на Европейския съюз. КОи са те можете да видите в ТАЗИ СТАТИЯ.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР