С огорчение и надежда хора с увреждания се срещнаха с

...
С огорчение и надежда хора с увреждания се срещнаха с
Коментари Харесай

Майки на деца с увреждания се молят да надживеят рожбите си

С оскърбление и вяра хора с увреждания се срещнаха с депутати от ГЕРБ и Българска социалистическа партия в почивката на Народното събрание. Гражданите желаят законодателни промени. Сега.

Настоящата нормативна уредба е остаряла, по тази причина и жителите упорстват за ново законодателство.

Хората желаят да се отстрани ТЕЛК. Мотивът им е, че няма указания за потребностите на хората с увреждания.

Депутатите Емил Христов от ГЕРБ и Корнелия Нинова от Българска социалистическа партия дружно изслушаха проблемите им. Хората оферират още вместо ТЕЛК да има оценка на потребностите. Те желаят да бъде основан и Закон за персоналната помощ.

Протестиращите предизвестиха, че хората в домовете за остарели хора с увреждания ще се усилят. Тези хора имат потребност от поддръжка.

Достъпни помощни средства и услуги желаят още протестиращите. Малко над 1000 лв. е издръжката в центровете, а тези средства могат да се дават на фамилиите на деца с увреждания, обявиха те.

По думите на хората с увреждания, участвали на днешната среща, жителите със здравословни проблеми се обричат на беззащитност и да вегетират, а институциите са като затвор за хората с увреждания.

Валентина Христова е майка на 16-годишно момиче с ментално увреждане. Когато то ще стане на 18 години, тогава става ужасно, акцентира тя. Не съм ходила в никакъв случай на работа, показа Христова. Още от в този момент подреждала живота си за мига на пълнолетието на щерка си. Центровете не работят функционално, сподели Валентина Христова. Мога да дам доста на страната си, аз съм непълноценна майка на по-малкото си дете, аз съм непълноценна брачна половинка, съобщи майката, която гледа дете с увреждане.

Родителите не желаят козметични промени. Друга майка показа, че детето й върви на учебно заведение, само че най-спокойно се усеща при чистачките. Това е интеграцията ни, недоволна е тя. Майките се молят за едно - да надживеят децата си, с цел да не останат децата един ден сами и изцяло безпомощни.

В срещата се включи и ръководителят на ПГ ГЕРБ Цветан Цветанов. Ние сме за разговор, увери той. По думите му, първо би трябвало да се поддържат фамилиите. Според Антон Кутев общественият министър желал да направи промяната.

Припомняме, по-рано сутринта депутатите от Българска социалистическа партия подхванаха желаната от тях оставка на заместник-председателя на Народното събрание Емил Христов. Според Филип Попов той си измил ръцете по проблема с хората с увреждания като Пилат Понтийски. Каква опасност бяха тези хора за народните представители, недоумява аленият народен представител. Те желали единствено да споделят болката си.

Припомняме, настояването за оставката на зам.-председателя на Народното събрание е обвързвано с отвод да допусне до постройката на Народното събрание протестиращи родители на деца с увреждания на 18 април. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР