С оглед негативните реакции в Скопие от страна на управляващи,

...
С оглед негативните реакции в Скопие от страна на управляващи,
Коментари Харесай

Още през 2019 г. Димитров и Захариева искат бързо решение за Гоце Делчев и ВМРО

С оглед отрицателните реакции в Скопие от страна на ръководещи, съпротива, както и на някогашния министър на външните работи Никола Димитров във връзка наличието на Френското предложение и в частност на двустранния протокол, БГНЕС разгласява наличието на последния двустранен протокол по осъществяване на Договора за добросъседство от 2019 година Този протокол носи подписите на двамата тогавашни външни министри Екатерина Захариева и Никола Димитров.

И двата протокола са оригинали и не са преразказ на Агенция БГНЕС. За тяхното наличие носят отговорност участниците в тяхното правене.

В протокола, подписан през 2019 година, прави усещане наличието на значими исторически тематики, както и на съответен ангажимент за реализиране на общ исторически прочит за личността на Гоце Делчев до края на същата година:

„ Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и просветителни въпроси уверено да форсира своята активност по основни тематики от общата ни история (Гоце Делчев, Илинденско-Преображенското въстание и други) настоявайки за реализиране на действителни резултати до края на 2019 година, в това число и по наличието на учебниците. В своята работа комисията прецизно да се придържа към наредбите на член 8, т. 2 от Договора за другарство, добросъседство и съдействие, а точно с цел да способства за обективното, основаващо се на достоверни и учредени на доказателства исторически извори, научно пояснение на историческите събития ", излиза наяве от протокола, подписан от Екатерина Захариева и Никола Димитров.

Също по този начин в документа се приказва и за взаимно честване на общи исторически персони и събития:

„ Приемат предложенията за взаимно отбелязване на следните персони от общата ни история: Св. св. Кирил и Методий, св. Климент, св. Наум и цар Самуил. Правителствата на двете страни се задължават да разпространяват постигнатите договорености и в най-кратки периоди да съгласуват дати и церемонии за общото им отбелязване. При всички публични празнувания на тези персони следва ясно да се отбелязва историческата истина за общата ни история. “, написа в документа.

Въпреки че носи подписите на двамата външни министри, контрактуваните неща в този протокол, за жалост, не се извършват. И това е по виновност на македонската страна, която от края на 2019 година настойчиво се съпротивлява и прави всичко допустимо да не стартира договаряния с Европейски Съюз, като по този метод саботира всички старания на публична София да ѝ помогне по пътя на евроатлантическата интеграция. Поради тази причина се стигна и до неодобрението от страна на България РСМ да стартира договаряния за Европейски Съюз.

Съвместната междуправителствена комисия сред България и РСМ е основана на съображение член 12 от Договора за другарство, добросъседство и съдействие сред Република България и Република Македония, подписан на 1 август 2017 година в Скопие.

Протоколът съдържа 24 страници и визира всички въпроси на двустранните връзки в обособени глави. Той е подписан на 10 юни 2019 година

БГНЕС напомня, че Никола Димитров е наследник на видния македонски държавник и някогашен министър Димитър Димитров, прочут със своите изявления и книги, в които постоянно е защитавал историческата истина за българските корени на болшинството от популацията на районен съд Македония.

Френското предложение се състои от три самостоятелни детайла, които единствено в комплект могат да отговорят на въпроса дали РСМ е подготвена да стартира договаряния за участие в Европейски Съюз.

Първият документ, проектозаключенията на Съвета, ни споделя че тематиката " двустранни връзки Скопие-София " ще бъде част от преговорния развой. Този документ, както и вторият документ, преговорната рамка, реферират към трети, основен документ - двустранен протокол, в който няма нищо френско и е напълно артикул на договореност сред Външните министерства на двете страни. Това е в действителност пътната карта с съответни задължения и стадии, които Скопие би трябвало да извърши в подмяна на това ние да вдигнем ветото. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР