С официални писма Продължаваме промяната“ поиска коментари от Висшия съдебен

...
С официални писма Продължаваме промяната“ поиска коментари от Висшия съдебен
Коментари Харесай

ПП: Гешев да отговори защо българската прокуратура се счита за заплаха за сигурността на НАТО и Европа

С публични писма „ Продължаваме промяната “ изиска мнения от Висшия правосъден съвет и основния прокурор за изводите на щатския конгресмен Уорън Дейвидсън, че дейностите и бездействията на българската прокуратура застрашават сигурността на НАТО и Европа.

В писмото на конгресмена до финансовия министър на Съединени американски щати се споделя, че „ за българския основен прокурор Иван Гешев има отчети за дейности, свързани с корупция, които са от необикновен интерес “, както и че има „ систематични проблеми с неефективните престъпни следствия и неявяване на самостоятелност в престъпните следствия, които засягат основния прокурор “ – забележки, отправяни нееднократно и от Съвета на Европа. В писмото на Дейвидсън се упорства още, че българската правосъдна система е повлияна от държанието на прокуратурата и намира демонстрация в преустановяване на всички следствия и ограничения против лица от български генезис, глобени по силата на закона Магнитски.

Политическа партия приканва Председателя на Висшия правосъден съвет и основния прокурор Иван Гешев да създадат обществени мнения по изложените изказвания и техния интернационален отзив.

Това не е първият сигнал от Съединени американски щати, страна-членка на НАТО, за забележимите резултати от работата на прокуратурата в България. В началото на 2021 година сенаторите Боб Менендес и Джим Риш също писаха писмо за корупцията у нас и нейното отрицателно отражение върху мястото на България на интернационалната карта.
Призоваваме прокуратурата да си свърши работата по знаковите корупционни кавги в България, единствено част от които са случаите Капитан Андреево, автомагистрала Хемус и други, повдигнати от Политическа партия през последната година.
България е извоювала правото си да бъде пълновръстен член на Европейски Съюз и НАТО. Недопустимо е българската прокуратура да заплашва позицията на страната ни в интернационалната демократична общественост и да пречи на българите да живеят като пълноценни и уважавани жители на Европа.

Ето по тази причина е належащо Народното събрание незабавно да одобри измененията в Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за правосъдната власт, свързани с механизма за следствие на основния прокурор и възстановяване на досъдебното произвеждане. Настояваме и за промени на Конституцията на Република България за унищожаване на неограничената власт на основния прокурор (отмяна на член 126, алинея 2 от КРБ) и другите нужни промени.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР