С официална церемония по символична първа копка на кръстовището на

...
С официална церемония по символична първа копка на кръстовището на
Коментари Харесай

Започна изграждането на Южен обходен колектор на Пловдив

С публична гала по алегорична първа копка на кръстовището на бул. “Коматевско шосе “ и ул. “Модър “ в Пловдив стартира построяването на Южен колектор на града.
На нея участваха шефът на ВиК Огнян Кулишев, заместник-министърът на районното развиване и благоустройството Захари Христов, регионалният шеф на Пловдив Ангел Стоев, изпълнителният шеф на „ Български ВиК Холдинг “ Ирена Георгиева и заместник-кметовете на града Пламен Райчев и Тодор Чонов.
 Българска телеграфна агенция
Събитието даде началото на най-големия план за града „ Доизграждане и реорганизация на водоснабдителни и канализационни системи в обособена територия, обслужвана от „ ВиК “ ЕООД, Пловдив, България ”, който би трябвало да завърши през март 2024 година. 

" Основната цел на този огромен план е да се увеличи успеваемостта на добиването, използването и отвеждането на водите, понижаване на загубите и възстановяване качеството на питейната вода ", сподели в приветствието си Огнян Кулишев.

Той акцентира, че планът като цяло обгръща агломерациите Пловдив, Асеновград, Карлово, Първомай, Стамболийски и Хисаря и включва замяна на старите и амортизирани довеждащи водопроводи, както и реорганизация на водопроводната и канализационната разпределителна мрежа.  

Не беше лека задача този план да стане факт, няма да бъде лесна задача и да се извърши, сподели Захари Христов. Заместник-министърът чака от жителите да проявят самообладание по време на строителството, тъй като, по думите му това е цел, която се гони от много време и най-големият план, който ръководи ВиК-Пловдив. Христов добави, че районното министерство ще бъде в помощ и ще спомага по всички линии за осъществяването на плана. 

Проектът, по който се стартира работа е извънредно значим, най-малкото по тази причина, че ще имаме една съвременна система за водоснабдяване и канализация, в резултат на което ще бъдат понижени загубите, акцентира в приветствието си регионалният шеф.
 Българска телеграфна агенция
Служебното държавно управление отпусна със свое разпореждане 406 милиона лв. на общините в България за доизграждане на пътна инфраструктура, улична мрежа и ВиК системи, 42 милиона лв. от тях са за Пловдивска област, от които 12 милиона лв. са за ВиК, сподели още Ангел Стоев. 

Проектът е финансиран посредством Оперативната стратегия „ Околна среда “ 2014-2020 и е на обща стойност 134 720 653 лв. , от които съвсем 81 милиона е европейското съфинансиране от Кохезионния фонд, малко над 14 милиона е националното съфинансиране и 17 милиона лв. е личния принос на „ Водоснабдяване и канализация ”.

Събитието бе придружено от спонтанни митинги на поданици на пловдивските квартали " Коматево ", " Кючук Париж " и " Христо Смирненски ". Гражданите на " Коматево " стачкуваха против проблемите с водоподаването в квартала.

Останалите митинги бяха за уголемение на Коматевско шосе и по-бързата реализация на плана „ Модър-Царевец “, свързващ регион " Южен " с квартал " Христо Смирненски ".
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР