С официална първа копка стартира проектът Модернизиране на учебната база

...
С официална първа копка стартира проектът Модернизиране на учебната база
Коментари Харесай

Модернизират сградата на НСА на ул. Гулгулят с 3,7 млн. лева

С публична първа копка започва планът " Модернизиране на образователната база на Национална спортна академия " Васил Левски " София - постройката на улица Гургулят 1 " по процедура за даване на безплатна финансова помощ щ BG16RFOP001-3.003 " Подкрепа за висшите учебни заведения в Република България ". Старт на строителството дадоха ректорът на НСА проф. Пенчо Гешев, лекар и ръководителят на Студентския съвет Мария Родева.

Официални посетители на събитието бяха зам.-министърът на Министерство на регионалното развитие и началник на Управляващ орган на Оперативна програма “Регионално развитие” Деница Николова, зам.-кметът на Столична община доцент доктор Тодор Чобанов, ръководителят на съвета на ректорите проф. Любен Тотев, зам.-кметът на регион Средец Валери Манолов, гл. инженер на регион Средец Милен Дянков, представители на изпълнителите на дейностите по плана, преподаватели и студенти.

" Сградата на ул. Гургулят 1 е една от емблематичните образователни здания на НСА. Тя е издигната и въведена в употреба през 1934 година, а през 1968 година е издигната триетажна пристройка. Условията за образование в постройката досега обаче не отговаряха на актуалните условия, както и на вероятностите за развиване на НСА. Необходима беше рационализация на амортизираната постройка и морално остарялото съоръжение. И това беше нашата съществена цел - в действителност да съхраним тази прелестна постройка, да я развием и да я предадем на нашето потомство в най-хубавия тип ", сподели в словото си Елена Тричкова,ръководител на плана.

" Има особена символика в това, че годината на реновирането на тази постройка се случва след тъкмо 70 години от годината, в която тя се дава за прилагане на тогавашното Висше учебно заведение за физическа просвета (ВУФ), а ще бъде приключена по проект тъкмо 85 години след нейното изграждане, с цел да извършва пълноценно своята функционалност ", акцентира проф. Пенчо Гешев в своето изявление. Той отстъпи думата за приветствия на госпожа Деница Николова, доцент доктор Тодор Чобанов и проф. Любен Тотев.

Общата стойност на плана е 3 755 636,28 лв., от които 3 500 000 лева безплатна помощ от Оперативна стратегия " Региони в напредък " и 255 636, 28 лева съфинансиране от НСА " Васил Левски ". Той планува модернизиране на образователния развой и просветителните услуги, предлагани от НСА, посредством възобновяване на материалната база и обезпечаване на модерно съоръжение и обзавеждане на постройката на ул. Гургулят 1 и прилежащото дворно пространство, като постройката резервира функционалното си предопределение.

Сградата е проектирана да дава отговор на клас на енергопотребление В. В нея ще има образователни зали и кабинети и две аудиторни зали. Ще бъде ремонтиран и дворът, като ще бъде построена и оборудвана нова зала за спорт - пристройка в северозападната част на парцела. Предвижда се тя да бъде долепена до западната фасада на съществуващата пристройка, като ще бъде едноетажна със „Задгранични паспорти" (отдел на МВР) 887 м2 и в нея ще се изградят подготвителни стадиони за минифутбол, баскетбол, волейбол.

В обновяването влиза още създаване на външен асансьор за налична среда, създаване на абонатна станция и цялостна апаратура за отопление с централно парно, замяна на сградна канализация и тръбопровод, на електроинсталация, видеонаблюдение, СОТ, създаване на пожароизвестителна апаратура и така нататък

Ще бъдат завършени пешеходни алеи с настилка от унипаваж по цялото продължение на постройката, както и ще се оформят нови, свързващи главните ходови линии по терена. Ще се затревят свободните площи и ще се инсталират пейки, кошчета, беседки и други

Изпълнението на инженеринг-проектирането, авторският контрол и строителството се прави от ДЗЗД " ОБЕДИНЕНИЕ БИ Европейски Съюз БУЛСТРОЙ ", представлявано от инж. Георги Евтимов. Крайният период за осъществяване на плана е декември 2019 година, само че от сдружението дадоха обещание предварително осъществяване на поетите задължения.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР