С обявяването на листите на коалиция „Демократична България“ стана ясно,

...
С обявяването на листите на коалиция „Демократична България“ стана ясно,
Коментари Харесай

Христо Николов за ФАКТИ: Ромският въпрос е изключително важен за изграждането на държавата ни

С оповестяването на листите на коалиция „ Демократична България “ стана ясно, че една забележителна персона от гражданските митинги в България - ромският деятел Христо Николов, ще бъде претендент за депутат. Николов от доста години се бори за по-успешна интеграция на ромите в българското общество, само че надалеч освен за това. В годините обратно, а и в този момент той може да бъде видян на всяка една проява и акция за правосъдна промяна в България.

Христо Николов ще бъде под номер 114 в 25 МИР в листата на „ Демократична България “, чийто номер за изборите е 23, и под номер 108 в 26 МИР София област.

От ФАКТИ се свързахме с него, с цел да го попитаме за какво е приел поканата на „ Демократична България “ и защо счита да се бори, в случай че стане депутат.

„ Аз като жител на тази страна съм потвърдил, че имам място сред всички други български жители. Произходът ми е персонален и обществен, на първо място съм жител на тази страна. Считайки се за подобен, в реда на нещата е да дам от себе си, да желая да се развива по някакъв метод страната и народът. На мен не ми е проблем, аз мога и извън, без да съм депутат, да си пробутвам моите хрумвания и идея, която имам, само че желая да покажа на обществото, че в края на краищата съм бил един до друг всички тези мои съратници от улицата през годините. От 2012 година доста вода изтече, ние се познаваме поименно всички, без изключение. Беше редно да тропна по масата и да кажа: „ Аз съм паралелно до вас. Какво ще се случи, по какъв начин ще се случи, ние дружно сме тръгнали в тази борба за смяна и дружно ще я довършим, каквато и да е тя “.

На въпроса дали е имал предложения и от други партии и обединения, Николов отговори по този начин: „ Не. Никой не ме потърси, дори в това число и от „ Демократична България “, до момента в който не „ тропнах по масата “ и не споделих, че съм подготвен, решен съм този път да им подам ръка и да покажем на обществото, че ние сме дружно. Аз непрекъснато това разгласявам, да не се разделяме, че когато сме обединени, тогава сме по-силни. Това е действителността, за която аз неведнъж приказвам – да не бъде разграничено обществото. Това е един метод към моите събратя – когато ти си в действителност жител и държиш на поданството си, даваш от себе си за това поданство, никой по никакъв метод не те дели. Това е мотивацията ми – да имат опция моите събратя, да не се лутат, чудят и да споделят, че не виждат собствен представител “.

По отношение на бъдещите му битки, в случай че стане депутат, Христо Николов съобщи следното:

„ Откакто съм деятел в ромското придвижване си имам моя идея. Тя се назовава Ромски въпрос. Това е въпрос, който е извънредно значим за построяването на нашата страна, тъй като пълноцветната картина не се състои единствено от един цвят на дадени цветя, тя е с палитра от доста цветове. На база на това желая да създадем това мислене у моите събратя, че те са жители, че произходът им е значим, само че той е обществен и персонален и касае единствено тях. Това е интегритетът, за който аз няма да спря да се боря. Всеки да резервира еднаквост, само че в това време да са жители, което значи да се направи по този начин, че да не са обществено изолирани, а да са обществено живи. Както и писмено всичко да им е уредено, да не се борят за оцеляването си всеки час “

„ Целта е обществото да забележи не мен, а тези хора, които са дали от себе си, построили са се, единствено че стоят някъде в сянка, в ъгъла. Основното е да изкарам от ромската общественост на повърхността каймака, хубавината, с цел да заразя и останалата част и да покажа, че е значимо да се бориш, че е значимо да се изграждаш, че е значимо да си част от общото и не би трябвало да се капсулираш и делиш “, добави претендентът на „ Демократична България “ за депутат.

„ Това за мен е идея, това е метод на живот. Не е нещо, с което се заигравам, нося си го в душата. Когато чувстваш дискриминирането, когато чувстваш отчуждаването, разделянето, няма по какъв начин да не предприемеш ход, при изискване, че го носиш в душата си и го чувстваш “, сподели още Христо Николов във връзка с интеграцията на малцинствата.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР