С обвинителен акт на Районна прокуратура-Враца, Териториално отделение-Бяла Слатина, е

...
С обвинителен акт на Районна прокуратура-Враца, Териториално отделение-Бяла Слатина, е
Коментари Харесай

Приемен родител е предаден на съд за престъпления, извършени спрямо настанено в дома му дете

С обвинителен акт на Районна прокуратура-Враца, Териториално отделение-Бяла Слатина, е повдигнато обвиняване на Р.И. (на 58 години) за три закононарушения – закана с ликвидиране, нанасяне на телесни повреди и изтезания.

Деянията са осъществени от нея по отношение на малолетно лице и са квалифицирани по член 144, алинея 3, вр алинея 1; по член 131, алинея 1, т. 5 и т. 5а, вр. член 130, алинея 2, вр. член 26, алинея 1 и по член 187, алинея 1 от Наказателния кодекс.

Обвиняемата Р.И. е оправдана по право. Жената минала курс за професионален приемен родител и била одобрена за подобен със заповед на шефа на институция за обществено подкрепяне в гр. Враца.

През м. юли 2017 година в фамилията на дамата било настанено 10-годишно момче. Тя му купила облекла, предоставила настрана легло.

Не след дълго почнала да разпорежда на детето разнообразни задания – плевене на градина, сцепване на дърва, бране на ягоди. В продължение на месеци то ги изпълнявало. В деня, в който момчето декларирало, че към този момент няма да прави сходна работа, Р.И. го блъснала и го изпратила да стои в стаята. Казала му, че ще бъде лишен от храна.

През четирите години на взаимното им общуване обвинената траяла да нанася удари на детето, да го тормози, да го наскърбява и заплашва. Обикновено мотивите за това били отводът му да извърши настояванията на приемния родител или непросветен добре урок.

В началото на м. юни 2021 година Р.И. упражнила физическо принуждение по отношение на момчето, поради взети от него слушалките на сина й. Инцидентът толкоз доста я ядосал, че тя му нанесла голям брой удари с дървена ръкохватка от метла по цялото тяло. След като дървото се счупило, предиздвикала детето да излезе на двора и да стои с вдигнати ръце до стената. По-късно му дала да яде чорба и го предизвестила, че това му е за последно.

Същата вечер тя му нанесла побой с точилка и пострадвания с нож в региона на китката, гърдите и бедрото. Впоследствие предиздвикала момчето да притиска тениска към раните, с цел да спре кървенето.

През нощта потърпевшият се събудил с вързани зад тила ръце. Обвиняемата му поставила чувал на главата, издърпала го от леглото и му заповядала да върви с нея. Казала му, че ще го изхвърли в реката, няма да остане жив и ще почине. В един миг се отказала да прави тези дейности и развързала детето.

На сутринта Р.И. още веднъж блъснала момчето и му споделила да се маха, тъй като „ не може да го гледа “.

Със синини от побои по цялото тяло, с голям брой рани от пронизване с ножа, изплашен за живота си потърпевшият отишъл на учебно заведение. Обезпокоен от положението му, неговият преподавател се поинтересувал за случилото се с него. Първоначално детето плачело и не желало да споделя, само че след това разказало за жестокото отношение на приемния родител към него. Момчето икономисало детайлности от боязън да не бъде убито.

Незабавно били известени шефът на учебното заведение и обществените служби. Пострадалият бил ориентиран в център за настаняване от фамилен вид и прегледан от правосъден доктор.

В хода на следствието учителите на момчето са го характеризирали като непретенциозно, свито, неконфликтно дете, доста притеснително и уплашено.

Понастоящем той е възпитаник в 8-ми клас. Педагозите споделят, че очевидно той е преодолял психическата контузия, спокоен е и не основава никакви проблеми.

За някогашния му приемен родител – обвинената Р.И., следва наказателно дело за осъществените незаконни действия.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР