С обвинителен акт на Окръжна прокуратура-Монтана В.С. е предадена на

...
С обвинителен акт на Окръжна прокуратура-Монтана В.С. е предадена на
Коментари Харесай

Бенефициент по програма за развитие на селските райони е предаден на съд за предоставяне на неверни сведения с цел получаване на над 380 000 лева

С обвинителен акт на Окръжна прокуратура-Монтана В.С. е предадена на съд за осъществено от нея закононарушение по член 248а, алинея 5, вр. алинея 2 от Наказателен кодекс.

Обвиняемата В.С. представлявала Едноличен търговец „ М. – В.С. “ Фирмата била бенефициент по размер „ Разнообразие на неземеделски действия “ от програмата за развиване на селските региони за създаване на обект „ Семеен хотел в с. Рабиша, община Белоградчик “.

В заявление за подкрепяне, подадено в Държавен фонд „ Земеделие “ – Видин (ДФЗ), В.С. заявила, че през миналата стопанска година били осъществени приходи от продажба на земеделска продукция (домати и пипер) в размер на 7560 лв..

В рамките на осъществената инспекция от страна на ДФЗ, бенефициентът бил известен, че към заявката не са показани разходно – оправдателни или приходни документи, доказващи приходи от произвеждане на тази продукция. В 10-дневен период съответните документи следвало да бъдат показани. В противоположен случай планът, за който кандидатства, не би получил утвърждение или финансовата помощ щяла да бъде понижена.

За да извърши условията В.С. показала в ДФЗ 15 броя протоколи, подписани от нея като продавач и разнообразни купувачи на домати и пипер от гр. Видин, гр. Дунавци, с. Ново село и с. Градец.

Въз основа на подаденото заявление за подкрепяне, както и показаните след това коригиращи документи, сред бенефициента – обвинената В.С., и Държавен фонд „ Земеделие “ бил подписан контракт. По него й били изплатени средства в размер на 384 076,99 лв., от тях 80 % са предоставени от Европейския аграрни фонд за развиване на селските региони, а останалата част е национално съфинансиране.

През 2019 година от Групово дело „ Национална полиция “ е била осъществена инспекция на подписания контракт сред ДФЗ и бенефициента – обвинената В.С. Резултатът от нея е бил докладван във Върховна касационна прокуратура.

По инструкции на Окръжна прокуратура-Монтана е била осъществена взаимна инспекция от ОД Министерство на вътрешните работи – Монтана и от ОД Министерство на вътрешните работи – Видин. Установено е, че част от подадените от обвинената протоколи не са подписани от лицата, посочени в тях като купувачи на земеделската продукция. В хода на формираното досъдебно произвеждане те изрично декларирали, че нито ги подписвали, нито закупували от В.С. земеделска продукция.

Предстои насрочване на разпоредително съвещание по делото.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР