С общоградско тържество пред паметника на един от най-големите благодетели

...
С общоградско тържество пред паметника на един от най-големите благодетели
Коментари Харесай

Шумен почете Деня на народните будители

С общоградско празненство пред паметника на един от най-големите благодетели и възрожденски донори Нанчо Попович през днешния ден в Шумен беше маркиран 1 ноември – Ден на националните будители.

Много жители, деца и възпитаници се събраха в градинката пред Народното читалище „ Добри Войников-1856 “, с цел да изразят своята благодарност към делото на просветители, книжовници, революционери и строители на отечеството, съдействали за възраждането на българското съзнание и дух. В знак на респект пред паметника на Нанчо Попович бяха поднесени венци и цветя.

Слово за будителите изнесе Юриета Иванова, студентка в ШУ „ Еп. Константин Преславски “. „ В годината, в която се навършват 300 години от рождението на Паисий Хилендарски и 260 години от написването на неговата „ История славянобългарска “, ще ви напомня единствено едно изречение от нея, познато на всички ни – четете и знайте, с цел да не бивате подигравани и укорявани от други племена и нации. Пише, поставя тънката книга в монашеската торба и потегля в дългото си постоянно пътешестване към заспалия тогава български разум, съвест и свяст. Нека продължим пътуването му. Заедно с всички тези, които оставиха живот и имена в националната ни история “, сподели Иванова.

В празничната стратегия се включиха деца от група „ Мики Маус “ при НЧ „ Стилиян Чилингиров-1963 “, трио „ Унисон “ при СУ „ Сава Доброплодни “ и възпитаници от детско-юношеското студио „ БИС “ при ЦПЛР-ОДК „ Анастас Стоянов “. В ритуала взеха присъединяване Градският духов оркестър „ Михаил Биков “ и курсанти от Факултета „ Артилерия, Противовъздушна отбрана и КИС “ към НВУ „ Васил Левски “.

На тържеството участваха кметът Любомир Христов, облaстният шеф проф. Христо Христов, ръководителят на Общинския съвет Ася Аспарухова, националният представител Ралица Тодорова, зам.-кметовете Росица Антонова, Татяна Костова и Найден Косев, зам.-ректорът на ШУ „ Еп. Константин Преславски “ проф. Чавдар Сотиров, началникът на Шуменския гарнизон полк. Добромир Добрев, началникът на Военното окръжие подполк. Георги Георгиев, представители на културни и просветни организации и жители.

По случай Деня на националните будители довечера в Шумен ще има и празничен концерт. Той ще стартира от 18.00 часа в концертната зала на НЧ „ Добри Войников-1856 “ и е с вход свободен за фенове. В него ще вземат участие съставите към читалището – Смесеният хор „ Родни звуци “, Балетното студио „ Перли “ и Вокалната групировка „ Малка серенада “, както и Дария Колева и Ерато Николова, които ще показват самостоятелни осъществявания.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР