С общо 5,4 млн. лв. ще бъдат финансирани 24 проекта

...
С общо 5,4 млн. лв. ще бъдат финансирани 24 проекта
Коментари Харесай

С общо 5,4 млн. лв. ще бъдат финансирани 24 проекта по Националния иновационен фонд

С общо 5,4 млн. лева ще бъдат финансирани 24 плана по Националния иновационен фонд (НИФ). Това стана ясно по време на днешното съвещание на Управителния съвет на фонда, което бе управлявано от заместник-министъра на стопанската система Александър Манолев. Класирането на утвърдените планове ще бъде оповестено на уеб страницата на Изпълнителна организация за поощряване на дребните и междинни предприятия през днешния ден, а действителното им осъществяване ще стартира в края на тази година.

Рекордно рано завършва цялата процедура по Националния иновационен фонд през тази година, стана ясно по време на съвещанието. При минали конкурсни сесии са били чести случаите контракти със спечелилите претенденти да бъдат подписвани в последните дни на годината.

„ За да отстраним установените неточности в предишното през тази година променихме и оптимизирахме доста от разпоредбите за кандидатстване и оценка на получените планове и виждаме първите резултати “, сподели зам.-министър Манолев.

По думите му с изключение на утвърдените 24 плана са класирани и 3 аварийни, с цел да не се допусне загуба на средства по фонда. „ Надявам се, че с подобряването на работата на фонда и качеството на плановете, ще можем в бъдеще да се борим и за по-голям бюджет, тъй като без нововъведения не можем да чакаме резистентен растеж в българската стопанска система “, акцентира Александър Манолев.

Настоящата Девета сесия на Националния иновационен фонд се организира по променени правила, в които бяха усъвършенствани периодите и метода на следваща оценка.

Намалени бяха разноските за дълготрайни материални активи по плановете от 60% на 50%. Целта е да се насърчи интелектуалния труд, а не вложенията в готово съоръжение. В същата логичност бяха направени и промени, които плануват понижаване на до 10% от средствата за външни услуги (до в този момент този % е бил 25).

Така се таргетират по-добре и евентуалните претенденти, с цел да отговорят на стратегическите цели на НИФ. С цел повишение на качеството на плановете, които се финансират се усили и нужният брой точки за класирането им – от 60 на 70. Организирана бе и необятна обществена акция за разпространение на опциите по фонда.

„ Въпреки сериозните промени, които инициирахме и приложихме в тази сесия ще създадем цялостен обзор на актуалната сесия и ще предложим още промени през 2019 година, с цел да създадем фонда още по-работещ “, безапелационен бе икономическият заместник-министър.

Основната цел на Националния иновационен фонд е поощряване на научноизследователската и развойната активност.

Пряката цел на Фонда е да насърчи реализацията на научноизследователски развойни планове и планове за техническа изпълнимост за асимилиране на нови или усъвършенствани артикули, процеси или услуги, ориентирани към усилване на икономическата успеваемост, повишение на новаторския капацитет и софтуерното ниво на предприятията, увеличение на частните вложения за тях, повишение динамичността на иновационните процеси.

Фондът цели да усъвършенства пазарния резултат за предприятията и за обществото, изразен в по-добри цени за по-високо качество, увеличение размера на произвеждане, понижаване потреблението на запаси и увеличение на вложенията в ефикасни предприятия. От неговото основаване до в този момент са извършени 8 конкурсни сесии и са вложени над 48 млн. лева допълнително от 450 софтуерни планове.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР