С облекчаването на тежките карантинни мерки в повече държави в

...
С облекчаването на тежките карантинни мерки в повече държави в
Коментари Харесай

Офисът на бъдещето: Презираните кабинки отново са на мода

С облекчаването на тежките карантинни ограничения допълнително страни в света, доста компании обмислят по какъв начин тъкмо да обезпечат безвредна работна среда на чиновниците си. Изглежда, че ще би трябвало да поживеем с COVID-19 по-дълго в сравнение с ни се желае и това ще повлияе на всеки аспект от живота ни. Именно заради тази причина отворените офис пространства евентуално ще останат в предишното и още веднъж ще се върнем към презираните и затворени самостоятелни кабинки и бюра.

Оградените офис пространства бяха на мода през 80-те години. Тогава чиновници на огромни компании работеха в дребни кутийки, които постоянно бяха описвани като кафези. И чувството беше като живот в клетка – всеки в обособена кабинка без образен и физически контакт с останалите си сътрудници.

Постепенно офис пространствата се преориентираха към така наречен отворен офис проект – доста работни станции в едно огромно пространство и без загради, които да стопират връзката. Този вид работно място за първи път е показано от известния проектант Франк Лойд Райт, който считал, че сходен дизайн ще демократизира работното място и безусловно ще унищожи стените в общуването.

Снимка: iStock

Заедно, само че на каква цена

Макар редица изследвания да потвърждават, че отворените офис пространства повдигат творчеството и улесняват работата в екип, с течение на времето чиновниците схващат, че в действителност са жертвали огромна част от персоналното си пространство.

През 2018 година Кралското общество разгласява ново проучване, съгласно което връзката лице в лице е спаднала със 70% след въвеждането на отворените офиси. В същото време онлайн връзката скача.

Проучвания от целия свят сочат, че чиновниците се тормозят да не нарушат работния развой на сътрудниците си, което води до обществено отдръпване на работното място.

Друго изследване, оповестено през 2018 година демонстрира, че всеобщо хората изпитват стрес и терзание от другарство в пренаселено място точно поради нараснал риск от болести.

Открити пространства, цялостни със болест

Американският център за надзор и предварителна защита на заразни заболявания неотдавна разгласява проучване, което ясно демонстрира, че откритите офис пространства съставляват сериозен риск за разпространяването на COVID-19.

Изследването демонстрира разпространяване на болестта в прът център в Южна Кореа.

Най-показателни са илюстрациите към цялото проучване. Проучването открило, че колкото по-пълно е едно офис пространство, толкоз повече позитивни проби за COVID-19 има.

Снимка: CDC

В синьо на графиката са оцветени всички инфектирани с ковид чиновници. Разпределението им ясно демонстрира, че тези, които са в огромно намерено офис пространство по-лесно си предават болестта.

Пост-пандемично офисно пространство

Как би изглеждал общоприетият офис след края на пандемията от COVID-19? Дизайн компаниите към този момент виждат нараснало търсене на разграничителни загради и завръщането на по този начин презираната в предишното кабинка.

„ Нищо няма да бъде същото, когато Америка се върне в офисите “, твърди дългогодишният изпълнителен шеф на софтуерната компания „ Аутодеск “. Според Карол Барц пандемията от COVID-19 е гибелта на отвореното офис пространство.

Снимка: Wikimedia Commons

„ Смятам, че офис пространството ще се промени и ще се върнем назад към щитовете сред хората “, споделя тя пред „ Маркет Уоч “. Тя предвижда, че евентуално кабинките на бъдещето ще бъдат транспарантни – даващи сигурност и отбрана без да стопират връзката.

„ Вероятно ще бъдат транспарантни. Мисля, че хората ще желаят някаква отбрана, с плексиглас или каквото там. Ще има и доста повече видеоконферентни връзки и безусловно минимално хвърчене по работа. Никой не желае да се среща с теб персонално, и ти не искаш “, споделя тя в изявлението.

Все още има доста неясноти по какъв начин тъкмо ще се работи в света по време и след ковид, само че огромните корпорации към този момент са наясно, че кабинките още веднъж са на мода.
Заразени* Нови случаи Починали Излекувани България 2 138 38 102 545 Света 4 528 007 6 018 303 442 1 706 500 Заразени* Нови Починали България 2 138 38 102 Света 4 528 007 6 018 303 442
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР