С областните управители на Търговище, Шумен, Варна и зам.-областния на

...
С областните управители на Търговище, Шумен, Варна и зам.-областния на
Коментари Харесай

Вижте какво каза здравният министър от едната от двете червени COVID зони в България

 " С регионалните шефове на Търговище, Шумен, Варна и зам.-областния на Разград обсъдихме разпространяването на COVID-19 в района, като главната задача беше да забележим къде областите би трябвало да си сътрудничат ".

Това съобщи министърът на опазването на здравето проф. на брифинг в Търговище. Той заяви, че министерството на опазването на здравето ще финансира разкриването на лаборатории за проучване с PCR тестове в МБАЛ Търговище и в МБАЛ Шумен.

По-рано денем министърът беше в регионалната болница в Търговище, където на място се срещна със основаната организация. След това организира работна среща в районната здравна ревизия и взе участие в съвещание на Областния спешен щаб. " От всичко, което видях на място и желаех като информация, мога да заявя, че организацията в региона е на равнище и няма място за терзания ", уточни проф. Ангелов пред публицисти.

От началото на пандемията общият брой на случаите на COVID-19 в региона е 469, дейни са 302, приетите в болница пациенти са 79, а карантинирани са 385 жители.

Болничните кревати в региона са 94, от тях заети са 79. В МБАЛ Търговище има 10 кревати за пациенти, нуждаещи се от интензивни грижи, и 55 кревати за консервативно лекуване – 42 във Второ вътрешно поделение и 13 в Инфекциозно поделение. Хоспитализирани са 49 лица. При нужда могат да бъдат разкрити още общо 58 кревати – 10 на територията на Клиниката по урология, чиято активност ще се измести в Клиниката по хирургия, 10 в Отделението по кожни заболявания, като активността му ще бъде преместена в Очно поделение. В Първо вътрешно поделение могат да бъдат разкрити още 28 кревати, а на територията  на детско психиатрично поделение – 10.

По още 10 кревати могат да бъдат разкрити и в лечебните заведения в Омуртаг и Попово. В област Търговище с потвърдена коронавирусна зараза в момента  са 28 медицински чиновници.

" Областта разполага с  консумативи, дезинфектанти и персонални защитни средства. Ако се постанова, потребностите на лечебните заведения ще бъдат обезпечени от Националния логистичен щаб. Няма дефицит и на кревати и медицински личен състав ", беше безапелационен проф. Ангелов. 

В региона 27 учители са с коронавирусна зараза. В лечебни заведения са двама, на домашно лекуване - 24, един е умрял. Положителни за COVID-19 са 12 възпитаници, като всички са без признаци. 295 са карантинирани.

" Мога да ви уверя, че вършим всичко допустимо. Осигурили сме финансов запас, леглова база, логистика. Но във връзка с самодисциплина и отговорност няма по какъв начин да го създадем със заповед към всеки един жител. Нека всекидневно да подсещаме да се съблюдават ограниченията. Само по този метод ще ограничим разпространяването на болестта. До преди 4 месеца нямаше нито един случай на COVID-19 в Търговище – тъй като тогава хората съблюдаваха ограниченията. Сега обаче резултатът от неглижирането им е налице ", уточни регионалният шеф на Търговище Митко Стайков.

" Благодаря на всички, които съблюдават ограниченията и моля да не подценяваме епидемията. Трябва да свикнем да живеем с нея, само че би трябвало да бъдем рационални, виновни и дисциплинирани – да носим маски на закрито и да съблюдаваме отдалеченост. Въпрос на разсъдък е! Не си носете маските като бижу. Те оказват помощ! Ако се съблюдават всички ограничавания, чакаме с 30% по-ниска заболяемост ", разяснява здравният министър.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР