С обещания за мащабна селекция, модерен стадион и светло бъдеще

...
С обещания за мащабна селекция, модерен стадион и светло бъдеще
Коментари Харесай

Милан - заспалият гигант, който е пред фалит

С обещания за огромна селекция, съвременен стадион и ярко бъдеще новите китайски притежатели бяха предстоящи като месии от почитателите на Милан. Осем месеца откакто мина в ръцете на Юнхун Ли и водения от него консорциум Sino-Europe Sports Investment Management, един от най-успешните клубове в историята на футбола продължава да страда както на терена, по този начин и отвън него.

Дългоочакваното и проточило се повече от година идване на китайските вложители трябваше да даде подтик за връщането на Милан към остарялата популярност. Вместо това промяната на собствеността разкри тревожното финансово положение на един заседнал в задължения клуб, който рискува да извърви пътя към банкрута в идващите 10 месеца. През април китайската компания купи Милан от някогашния италиански министър председател Силвио Берлускони за 740 милиона евро. Сделката трябваше да освободи клуба от задължения на обща стойност към 500 милиона евро, насъбрани през последните 11 години от ръководството на Берлускони.

 Най-слабият Милан идва в България
Най-слабият Милан идва в България

Академик единствен може да се похвали с победа против гранда

С огромни очаквания беше предстоящ и летният трансферен прозорец, откакто беше дадено съществено укрепване на състава, с цел да могат " росонерите " да се върнат в борбата за купата. Клубът похарчи над 200 милиона евро за нови играчи. Единствено Манчестър Сити и Пари Сен Жермен бяха по-разточителни на пазара. Сред огромните вложения в Милан бяха привличането на Леонардо Бонучи (42 млн.), Андре Силва (38 млн.), Андреа Конти (24 млн.), Хакан Чалханоглу (20 млн.), Матео Мусачио (18 млн.), Лука Билия (17 млн.) и Рикардо Родригес (15 млн.).

Оказа се обаче, че огромна част от интервенциите са финансирани със заем. Базираният в Съединени американски щати фонд за частни финансови вложения Elliot Management е дал на Ли 180 милиона евро, с цел да бъде завършена договорката за собствеността, и още 125 милиона за летните прехвърляния, сподели изследване на " Ройтерс ". Заемът, който е с рента от 11.5%, изисква от Милан да върне 350 милиона евро до октомври 2018 година В противоположен случай клубът рискува да изпадне в несъстоятелност. В края на септември стана ясно, че Ли към този момент е почнал обезверено да търси нови вложители.

 Дженаро Гатузо: Лудогорец няма звезди, само че разполага с цели 10 бразилци
Гатузо: Лудогорец няма звезди, само че разполага с цели 10 бразилци

" Това е един доста мощен тим, който е цялостен с технични и качествени играчи "

Милан регистрира загуба от 75 милиона евро за 2016 година Очакванията са клубът от Милано да бъде на алено и през актуалната финансова година. УЕФА към този момент стартира инспекция на " росонерите " поради съмнения в нарушение на финансовия феърплей. В същото време Ли е останал единственият вложител, откакто сътрудниците му се отдръпнаха поради рестрикциите на китайското държавно управление във връзка с задграничните придобивки, изключително във футбола. Продажбата на Милан провокира от ден на ден въпроси поради неяснотата към самия Ли. През последните месеци " Ню Йорк таймс " е провел следствие, което е посочило много съмнителна липса на информация към 48-годишния китаец.

 Дженаро Гатузо: Въобще не ме вълнува какво мислят хората за мен, в случай че желая и гол ще се съблека до тъчлинията
Гатузо: Въобще не ме вълнува какво мислят хората за мен, в случай че желая и гол ще се съблека до тъчлинията

" Много съм благополучен от успеха "

" Г-н Ли в никакъв случай не е бил споменаван в описите с най-богатите хора в Китай. Минната империя, която той е описал пред италианските футболни ръководители, е непозната даже в миннодобивната промишленост ", съобщи създателят на следствието Тарик Панджа. Според информация от Китай въпросните мини са благосъстоятелност на капиталовата компания Guangdong Lion Asset Management. Една правосъдна процедура е посочила, че е допустимо Ли да има връзка с тази компания, само че не е ясно какво тъкмо. При инспекцията на " Ню Йорк таймс " се оказало, че офисите на компанията били в цялостен хаос, а компютрите били с изчезнали хард дискове.

От Милан настояват, че собствеността на мините е била " тествана от юристи и банки ", взели участие в продажбата на клуба. В същото време обаче компанията е сменила четири пъти собствеността си от 2016 година, като в два от тези случаи въобще не са забъркани пари. " Ню Йорк таймс " цитира и китайски записи, съгласно които има " редица разногласия сред Ли и регулаторните органи в Китай ". Неговият татко и брат му са били наказани дейно за незаконни бизнес практики. Ли е бил разследван, само че не е упрекнат в осъществяване на нарушавания.

 Снимка 318280
Източник:

" Трябва да попитате италианските управляващи за какво са разрешили продажбата. Като се има поради по какъв начин се развиват нещата сега, може да се заключи, че това е срамна обстановка за италианския футбол. Цената на покупката така и така беше доста висока, а в допълнение със заемите от Elliot това е бомба със закъснител, която чака да избухне. Не виждам по какъв начин Милан може да изплати задълженията си с настоящия приток на пари ", сподели още Панджа.

Oт Милан отхвърлиха коментар по въпроса. Попитан за следствието на " Ню Йорк таймс ", спортният шеф на клуба Масимилиано Мирабели съобщи пред " Медиасет ": " Ние се придържаме единствено към съответни обстоятелства. Няма да отговаряме всякога, когато някой вестник реши да написа нещо за нас. " Ситуацията в спортно-технически проект не е доста по-розова от тази във финансовия. Милан даде знак за леко възкръсване, откакто през предишния сезон завоюва Суперкупата на Италия, приключи шести в Серия А и се класира за Лига Европа.

 Снимка 327044
Източник:

Изглеждаше като че ли клубът най-сетне е намерил точният човек за треньор в лицето на Винченцо Монтела. В трите сезона преди неговото предопределение " росонерите " записаха седмо, десето и осмо място и за пръв път от 80-те години на предишния век не се класираха за евротурнирите в три следващи години.

Мащабната селекция през лятото обаче не докара до предстоящите резултати. Авантюрата с Монтела завърши бързо след шест загуби в първите 14 кръга на Серия А и няколко неуверени изяви в Лига Европа. Ръководството на Милан взе много необичайно и посрещано неблагоприятно от почитателите решение да назначи на поста някогашния си състезател Дженаро Гатузо. Заради сърцата игра и непримиримостта си той се трансформира в един от огромните любимци на тифозите. Треньорската му кариера обаче не стартира впечатляващо.

Гатузо изкара общо 12 месеца в първите три клуба, които водеше - Сион, Палермо и ОФИ (Крит). След това някогашният полузащитник се задържа две години в Пиза, с който през предишния сезон изпадна от Серия Б. След края му той беше назначен за треньор на юношите на Милан до 19 години. Гатузо е шестият непрекъснат треньор, който води първия състав на " росонерите ", откогато Масимилиано Алегри напусна при започване на 2014 година В този интервал бързо отидоха и си отпътуваха Кларънс Зеедорф, Филипо Индзаги, Синиша Михайлович, Кристиан Броки и Монтела.

 Снимка 327083
Източник:

Началото при Гатузо меко казано не беше обещаващо. В първия мач под негово управление Милан направи тъждество 2:2 с абсолютния новобранец Беневенто. Новакът в Серия А завоюва историческа първа точка в елита на италианския футбол. При това тя пристигна по доста чудноват метод - с гол на вратаря в 95-ата минута. В тази обстановка бъдещето пред идващия противник на българския първенец Лудогорец в Лига Европа не наподобява по никакъв начин розово - както на терена, по този начин и отвън него. A славните дни са доста надалеч от хоризонта.

Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР