С новия Закон за хората с увреждания, от 1 януари

...
С новия Закон за хората с увреждания, от 1 януари
Коментари Харесай

640 000 хора с увреждания ще получат финансови добавки

С новия Закон за хората с увреждания, от 1 януари 2019 година към 640 хиляди души ще получат финансово подкрепяне, което до в този момент се изплащаше под формата на интеграционни добавки. Това сподели пред публицисти общественият министър Бисер Петков.


В момента към 500 хиляди получават интеграционни добавки. Те ще продължат да получават финансова поддръжка в същите или по-големи размери. Още към 140 хиляди души, които до момента не са получавали средства ще имат право на това.Новите получатели ще би трябвало да подадат заявки в дирекциите на Агенцията за обществено подкрепяне след 1 януари.

Новите помощи ще се пресмятат като % от линията на беднотия, която следващата година ще е 348 лв..Най-малката месечна помощ - 24 лв. - ще получават хората с от 50 до 71 % на увреждането. Най-голямата - хората с 90 и повече %, които имат потребност от непозната помощ и получават обществената пенсия за неработоспособност - 198 лв..

Новата помощ визира и към 340 хиляди пенсионери с увреждане над 50% и трудов стаж. Те получават 25% от размера на обществената инвалидна пенсия. Парите към този момент ще им се изплащат от Агенцията за обществено подкрепяне, а не от Национален осигурителен институт. Затова те ще получат първите си помощи на 15 февруари.
Бисер Петков - министър на труда и обществената политика: За първи път имаме политика, която е учредена на линията на беднотия като тази поддръжка финансова ще служи на хората с увреждания да компенсират усложненията, по-високите разноски, които вършат, свързани с превъзмогване на бариерите на средата. За да се обезпечи финансова поддръжка в по-голям размер за повече хора в бюджета на министерството на труда и обществената политика се консолидира един запас, който общо възлиза на 437 милиона. Голяма част от този запас се насочва точно към тази месечна регулярна финансова поддръжка.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР