С новите пътни такси услугите ще поскъпнат. Защото сега около

...
С новите пътни такси услугите ще поскъпнат. Защото сега около
Коментари Харесай

Превозвачи посочиха проблемите при бъдещата тол система

С новите пътни такси услугите ще нарастнат. Защото в този момент към 65 стотинки на километър е разходът на гориво за транспортните услуги. С смяната на пътните такси ще би трябвало да се заплаща още към 60 стотинки на километър. Това разгласи в предаването " Още от деня " по Българска национална телевизия Йордан Арабаджиев от Съюза на интернационалните превозвачи.

,,Искам да е ясно, че ние не сме срещу тол системата. Притеснява ни по-скоро нейният обсег. В момента 41 % от трафика в България е директен, а с нейното въвеждане ще бъде въведена и останалата част от пътната мрежа и процентът ще нарасне. По този метод тол системата ще обхване към 82 % от автомагистралите от първи, втори и трети клас. Никъде в Европа няма подобен обсег – тол системата е направена, с цел да обгръща автомагистралите и пътищата от първи клас. При нас тежестта на този обсег ще бъде стихотворец от тези, които работят на вътрешния пазар``, изясни Арабаджиев.

,,При този обсег и тези цени на тол системата това е еднакво да видите цена на дизела за тирове от 4 лв., вместо за 2.20 лева Това, за което настояваме от транспортния отрасъл, е първо системата да бъде построена и по-късно тествана, с цел да знаем какви ще са резултатите. Второ, желаеме да се промени нейният обсег и да бъде както е на всички места в Европа. И най-после бихме желали тол таксите да бъдат съобразени с българския джоб``, уточни той.

,,Ако имате камион под 12 тона, съвсем няма да усетите повишаването. Но в случай че става дума за над 12 тона, тогава сигурно ще усетите разликата``, включи се по тематиката икономистът Петър Ганев.

,,Може би би трябвало да се търси някакъв баланс, да се освободят от тол такса някои пътища от по-нисък клас също би било положително решение``, счита специалистът.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР