С новите електронни ваучери за храна ще могат да се

...
С новите електронни ваучери за храна ще могат да се
Коментари Харесай

С новите електронни ваучери за храна ще могат да се плащат и комунални услуги


С новите електронни ваучери за храна ще могат да се заплащат и комунални услуги.

750 хиляди служащи в България получават ваучери за храна от работодателите си. Предстои те да станат електронни.

„ От 1 януари някои оператори започнаха да издават електронни ваучери.

Търговците към този момент може да виждат по какъв начин се пазари с тях.

Това е една пластика. Работодателят я дава на своя чиновник.

С нея е неразрешено заплащането за алкохол и цигари, както и тегленето от банкомат.
Има териториално ограничаване – ваучерите могат да се употребяват единствено в България “,
изясни в „ Тази заран “ Стоилка Арсова, шеф „ Националната картова и платежна скица “.

Неудобство при хартиените ваучери беше точната сума, която можеше да се заплаща с тях. Сега това стеснение е преодоляно, като потребителите могат да заплащат с електронни ваучери освен кръгли суми.

„ Като скица разрешихме информация за наличност по банкомат. Има и мобилно приложение, в което може да се види валидността на ваучерите. Всеки ваучер е годен 12 месеца. Новите електронни ваучери не би трябвало да се разрешават за заплащане на алкохол и цигари, само че контролът остава от касиера в магазина “, добави Арсова.

„ 200 лв. е оптималният размер на ваучерите. С тях могат да се заплащат и комунални услуги и просвета. Може да се купят билети за спектакъл. Ще забележим в идващите месеци до каква степен това е известно в моделите на операторите на ваучери. Гориво не може да се заплаща. Преходният интервал за прекосяването към електронните ваучери е до юни “, акцентира тя.

Досега на хартиените ваучери беше изписвано единствено името на компанията. По решение на работодателя при електронните ваучери може да се изписва и името на служителя.

Арсова коментира и проблема към чиновниците на Държавата организация „ Национална сигурност “, на чиито ваучери за храна беше изписано, че работят в ДАНС.

„ Задача на ведомството е да дава отговор за отбраната на информацията. За банковите карти това е уредено. Възлово е къде се съхраняват данните, по какъв начин протича информацията. Грижа е всеки, според закона, да си пази данните “, уточни шефът „ Национална картова и платежна скица “.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР