С нови 63 752 лева са нараснали загубите на общинското

...
С нови 63 752 лева са нараснали загубите на общинското
Коментари Харесай

Защо нероденият пловдивски инсинератор продължава да трупа о...

С нови 63 752 лв. са нарастнали загубите на общинското дружество " Инсинератор Пловдив " ЕООД единствено през последната година. Така борчовете на неработещото сдружение към този момент надминават 180 хиляди лв., демонстрират данните от Община Пловдив. Инсинераторът под тепетата към този момент повече от 4 години няма един работен час, само че си има шеф и надзирател.

Според документите разноските за издръжката на неработещото общинско сдружение са скочили от 43 хиляди лв. през 2019-а до малко над 67 хиляди лв. през предходната година. И двете години " Инсинератор Пловдив " ЕООД има доходи от едвам 4000 лв..

Въпреки това в отчета за финансовото и оперативно положение на сдружението е записано, че въпреки и инсинераторът да няма активност от основаването си през 2017 година, постройките и уреди се нуждаят от ремонт, а техниката - от доокомплектуване и осъвременяване. От насъбраните 180 хиляди лв. отговорности, 95 хиляди лв. по заема му към Община Пловдив и още 49 хиляди лв. данъчни отговорности.

В документа, който през днешния ден ще гласоподават и общинските съветници, е записано, че още през 2019 година е стартирала процедура по кредитна институция, която да даде банков заем на " Инсинератор Пловдив “ ЕООД в размер на до 6,2 млн. лв.. В умозаключение се споделя, че без сходен заем съществуването на общинското сдружение е безперспективно.

За заем през годините настояваше за шеф на общинското сдружение Дончо Кацарев, който на няколко пъти желае от Общинския съвет да утвърди поемането на заема от към 6 милиона лв., с цел да бъде завършен и най-сетне да проработи. Старейшините обаче отказваха с претекста, че по този начин се наливат пари от пусто в празно и няма никаква отчетност даже и за дребните суми, които Общински съвет отпуска на предприятието. С спомагателен заем, за който упорства шефът, от близо 6,2 млн. лв., общата сметка за построяването на " Инсинератор Пловдив " ЕООД ще набъбне до над 20 млн. лв..

Напомняме, че през април се появиха информации, че инсинераторът на Пловдив се готви за концесия. Имотът, дружно с пустата полуоборудвана постройка, беше вкаран в Годишната стратегия за предписание с общинско имущество, откакто стана ясно, че в локалната администрация е постъпило капиталово желание за взимането на обекта на концесия, само че до развиване на проблема по този начин и не се стигна.

Проектът за районен инсинератор за болнични боклуци в Пловдив бе част от Плана за деяние към Националната стратегия за ръководство на дейностите по отпадъците 2003-2007 година Тогава страната ни получи безплатно от Швейцария близо 5 млн. лв. за доставката на апаратура за изгаряне и за техническа помощ. От наша страна бяха вложени към 9 млн. лв., като 2,1 милиона бяха от ПУДООС (Предприятие за ръководство на дейностите по запазване на околната среда), 5 млн. лева са от страната и 1,7 милиона - от бюджета на Община Пловдив.

Когато бе назначен за шеф, Кацарев показа в Общинския съвет бизнес проект, съгласно който инсинераторът може да работи на цялостни обороти, обработвайки освен медицински боклуци. Идеята бе в предприятието да се добави и линия за горене на гуми. Според експертите обаче смесването на двата процеса е неприемливо от позиция на технологията. Освен това бизнес проектът бе избран като прекомерно оптимистичен и подвеждащ. В него е заложена два-три пъти по-голяма натовареност от тази на софийския инсинератор, който обслужва 6 области.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР