С новата заповед на здравното министерство отпадат всички мерки в

...
С новата заповед на здравното министерство отпадат всички мерки в
Коментари Харесай

Николай Денков: Образователната ни система е готова да приеме до 63 000 украински ученици

С новата заповед на здравното министерство отпадат всички ограничения в учебните заведения, това значи, че всички възпитаници би трябвало да се върнат напълно в клас, осен тези, които подадат молба за самостоятелно образование. Това съобщи министърът на образованието акад. Николай Денков в " Денят стартира " с Георги Любенов по Българска национална телевизия.

" Очакваме да стартираме естествения образователен развой без пандемия. Ако бъдат въведени спомагателни ограничения, ще има време за реакция през ваканцията, само че за момента всичко отпада. За нас беше основно да минем през последната вълна оптимално меко, само сред двата периода дадохме отмора на учителите и учениците. В случая не мисля, че можеше да мине по-добре ", счита министърът.

Към петък са подадени 365 молби от украински възпитаници, от тях близо 100 деца към този момент са записани в български учебни заведения. Образователната ни система има подготвеност да одобри до 63 000 украински възпитаници.

" Проблемът е, че тези хора още не са решили какво да вършат, тяхната фантазия е да се върнат назад и да си възстановят живота. Тепърва ще се развива този развой, ние сме подготвени за хиляди деца, които желаят да се включат в нашата просветителна система ", изясни министър Денков.

Основното затруднение с украинските възпитаници е имунизационният календар, който е друг от българския, изясни акад. Денков. Затова просветното и здравното министерство са се разбрали, че децата ще влизат в учебно заведение, откакто получат нужните ваксини.

Засега няма да има смяна в образователните графици, ще се употребяват последните две седмици до 30 юни за спомагателна работа с учениците. С приемането на бюджета средствата за обучение бяха нараснали към 550 млн. лева Миналата седмица са качени 21 стратегии в региона на образованието, които към този момент са " опаковани " и могат да се насочат към учебните заведения.

" Това са парите за образованието, те няма да се трансформират. Правим план за това какви спомагателни средства ще ни трябват за приемане на украинските деца. Зависи по какъв начин се развие войната, дали ще има значително нарастване на броя на децата. Ако останем на това равнище, на което сме сега, прекрояване на бюджета в нашата сфера няма да има. Ако обстановката се затегне месеци наред, може и да се наложи актуализиране ", сподели Денков.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР