С новата услуга на A1 компаниите получават професионална платформа за

...
С новата услуга на A1 компаниите получават професионална платформа за
Коментари Харесай

А1 предложи на бизнеса решение за видеообслужване


С новата услуга на A1 фирмите получават професионална платформа за директна видеовръзка с техните крайни клиенти (снимка: A1 България)

А1 България създаде и към този момент предлага на пазара у нас професионално решение за видеообслужване, от което могат да се възползват компании от огромния, дребния и междинния бизнес.

Решението “А1 Видео помощник ” подкрепя връзката на фирмите с техните консуматори онлайн, като основава преживяване, близо до действително посещаване в магазина или офиса, разясниха от А1. Благодарение на това, компаниите могат да развиват по-ефективно бизнеса си онлайн и да разширят опциите на физическите си магазини.

А1 предлага А1 Видео помощник „ като услуга “ в в четири разнообразни пакета – Start, Business, SME Pack (Small and Medium Enterprise) и Enterprise. Те се разграничават по броя консултанти и едновременни позвънявания, които платформата може да обслужва, както и по спомагателните функционалности в другите пакети.

С новата услуга фирмите получават професионална платформа за директна видеовръзка с техните крайни клиенти. След като решението се интегрира в уеб страницата или онлайн магазина на търговеца, неговите консуматори могат елементарно да се свържат с консултантите в офиса или магазина.

А1 Видео помощник е платформа, подобаваща както за онлайн магазини, по този начин и за физически магазини, които желаят да развиват отдалечено извършване на покупки. Тя оказва помощ и на бизнеси, които дават онлайн съвещания и техническо обслужване, да покачват удобството за клиентите си и в същото време да разполагат с повече еластичност при избор на физическата си локация.
още по темата
Компаниите могат да обезпечат на потребителите си персонален контакт с съветник и подробен обзор на предлаганите артикули или услуги, с което да реализират конкурентно преимущество. Обажданията на консуматори могат да се одобряват от чиновниците на компанията-клиент на преносим компютър или мобилно устройство.

Консултантите показват продуктите „ онлайн “ и имат опция виртуално да разведат клиента из магазина или офиса и да спомагат с процеса на завършване на поръчката. Видеовръзката може да бъде двупосочна или еднопосочна, а потребителите получават преживяване, което оптимално се приближава до действително посещаване във физически магазин или офис, като в същото време се възползват от удобството на онлайн извършването на покупки.

Възможността потребителите да преглеждат продуктите и да беседват с съветник в действително време понижава риска от връщане или отвод от поръчки. Тази функционалност носи изгоди и на бизнесите с физически местоположения, като уголемява опциите им за спомагателен канал за продажби и обслужване.

Услугата е потребна също и за представители на банковия и застрахователния бранш при отдалечено вписване на вреди, както и за брокери на недвижими парцели и други дребни и междинни бизнеси, които получават опция да оферират отдалечено корпоративно банкиране, или премиум обслужване за основни самостоятелни клиенти. По този метод фирмите могат да понижат разноските си за мобилни екипи и да са гъвкави във връзка с физическата си локация, без да жертват разширението на географското си покритие.

Разговорите на потребителите с консултантите на компанията-клиент се реализират посредством сигурен криптиран канал за връзка, а входящите видео позвънявания могат да се разпределят въз основата на авансово избрани критерии – свободен съветник, наличност на артикул в съответен магазин и други

Мениджърите получават достъп до онлайн портал за следене на интензивността в действително време и виждат броя и статусa на признатите позвънявания, кои консултанти са ги осъществили и други Платформата предлага опция и за запис на диалозите.

Според мащаба и потребностите си бизнес организациите могат да изберат кой от другите пакети на абонаментната услуга да употребяват. Освен това А1 към този момент предлага опция първичната инсталационна такса за А1 Видео помощник да се разсрочва на равни месечни вноски за периода на контракта.

А1 Видео помощник е част от разрастващото се портфолио от софтуерни услуги на А1 в помощ на маркетинговите действия на бизнес клиентите. Сред останалите оферти в тази тенденция са услуги за основаване на корпоративен уеб страница – A1 Webpresence, онлайн магазин – A1 Smart e-shop, мобилно приложение – A1 Smart App, виртуални разходки във физически обекти – А1 Smart View, както и услугите A1 Интернет реклама и A1 Smart Social Media за повишение на онлайн наличието на фирмите и връзката им с потребителите в обществените мрежи.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР