С нова книга ще отпразнува 60-годишния си юбилей издателят на

...
С нова книга ще отпразнува 60-годишния си юбилей издателят на
Коментари Харесай

Лазар Мурджев празнува 60-и юбилей с книга за очовечаването

С нова книга ще отпразнува 60-годишния си празник издателят на сп. Сигурност Лазар Мурджев, който събира интелектуалния хайлайф на 5 септември в Съюза на ловците.  Почетният консул на България в Намибия - арх. Михаил Михайлов, ще показа книгата  " Намибийска траектория - приказка за Очовечаването " с репортажи и екзотични снимки на рожденика, който е член на Управителния съвет на ловно-рибарския съюз. 
 

През годините непреходният будителски жанр на Лазар Мурджев е разказан от титана на българската литература Дончо Цончев по този начин: " Добре стъпва Лазар Мурджев, накъдето да го обърнеш. Чувствам го наследник, брат или както там се е случило с възрастта на във времето. И е ловджия - освен това от моите, същинските! ".

А проф. Андрей Пантев обобщава за гения на " дивия благородник ": " Неговата прозаичност може да се рецитира или пее. Но най-хубаво е да я крием в душа,  без патетични въздишки и хвалби! ".  

"...Лазар Мурджев е неповторимо събитие в най-новата българска литература " – споделя проф. Орлин Загоров.  " Талант с извънредно богата палитра от мъдрост и човешки въжделения. Затова прозренията започват с възприятие за бъдеще и завършват с молитва за България, която желае да завещае на идните поколения ". 

Иван Гранитски споделя за него:  " Интелигентната публика добре познава разностранния и блестящ талант на Лазар Мурджев – поезия, остра публицистика, задълбочени социално-политически анализи, социативно-метафорична есеистика, безпощадни филипики срещу настоящите развратители на обществения морал – самодрапирали се като политически елит...
Всяка книга на този талантлив основател впечатлява с същинската си концепция. Това е качество, рядко срещано в настоящата ни книжнина, наводнена от ерзаци и псевдо - постмодернисти. Неговата заложба да поеме големи размери от смисъл, внушения и подтекст, дефинира и избора на основателя за тази техника на градеж и писане.

 

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР