С нито един от двата вида код - изходен и

...
С нито един от двата вида код - изходен и
Коментари Харесай

Няма как да се манипулира вотът с кодове: Сиела

" С нито един от двата типа код - първоначален и двоичен, не може да се манипулира изборният резултат ”,  съобщи пред Nova шефът на Сиела Норма Веселин Тодоров. Напомняме, че компанията му дава отговор за поддръжката на устройствата за машинно гласоподаване у нас по поръчка на ЦИК.

По-рано Българска социалистическа партия упрекна Продължаваме промяната (ПП) в подправяне на вота , което стана мотив за кавги, закани за съд и сезиране на способените органи. Миналата седмица депутатът от Столетницата Георги Свиленски съобщи, че Политическа партия " открадна изборите ", а Кирил Петков " държи кодовете за машините ”. " Ще подам дело ”, закани се по-късно съпредседателят на Промяната. По думите му Свиленски е решил да употребява неистина.

" Има кодове, които е хубаво да не има всеки. На машините може да работи единствено нещо, подписано със специфичен ключ. Той се генерира от ЦИК. Не би трябвало никой различен да има достъп до него.

Само неговото владеене обаче не е задоволително да се манипулира вотът. Има една хашфункция, която генерира хашкод, изписан на разписката на всяка секция. Той би трябвало да е еднакъв в цялата страна``, разясни в този момент Тодоров.

``Ако някъде се разграничава хашкодът, значи нещо не е наред в машините. Имаше няколко разлики, когато се счупиха някои машини. При строшаване на флашките, системата споделя, че има нарушаване. Такъв е и казусът с машините, където излезе надпис " Дневникът е фалшифициран ", добави още той.

Според него за корист с изборните гласове човек би трябвало да разполага с ключа, хашкода и някои от пин-кодовете. " Единствено, в случай че някой стартира да продава изходния код, може да има проблеми с авторските права ”, уточни шефът на Сиела.

На този декор прокуратурата стартира предварителна инспекция по изказванията на Българска социалистическа партия за манипулиране на машинния избор на последните предварителни парламентарни избори.

От държавното обвиняване са се самосезирали по изказванията на соцлидера Корнелия Нинова и на Свиленски, оповестиха от СГП. От там прецизираха, че инспекцията е предоставена на ДАНС.

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР