С Николай ШушковМисия Благоевград – за просперитета на хората и

...
С Николай ШушковМисия Благоевград – за просперитета на хората и
Коментари Харесай

Николай Шушков: Община Благоевград трябва да промотира по-активно разделното събиране на отпадъци

С Николай Шушков  Николай Шушков „ Мисия Благоевград – за просперитета на хората и града “.   С това обръщение, самостоятелен претендент за кмет на община Благоевград с номер 74 в бюлетината, беседваме за един от основните цели в програмата му - Мисия: чист, хубав Благоевград и зелена община
Всичко по тематиката: Местни избори 2023 247
Г-н Шушков, за жителите на Благоевград проблемът с извозването на отпадъците и чистотата е сериозен. Според Вас на какво се дължи това тяхно чувство?

Обективно е! Благоевград е надалеч от най-хубавите стандарти по света, където организацията на сметоизвозване и преработване е отлична, контролът – ефикасен, а публичното схващане – на високо равнище. Дори от органичните боклуци в редица европейски градове създават биогаз за гориво за рейсовете на градския превоз. Докато в община Благоевград броят на съдовете за боклуци, изключително на тези за разделното събиране, е извънредно недостатъчен- доста постоянно те са ситуирани до другите контейнери и хората не са подтиквани по никакъв метод да ги ползват; напълно малко пък са контейнерите за биоразградимите боклуци, за текстил и обувки. Самите контейнерите са в недобро положение, зле поддържани и преливащи от отпадък, разнасян от бездомните кучета по улиците, които са различен огромен проблем на града ни. Да не приказваме, че тук-там контейнери изцяло липсват като при остарялото гробище, да вземем за пример.



Какво може и сме длъжни да създадем?

Една от първите ми задания като кмет ще бъде да направя обширен разбор на работата и автопарка на двете общински предприятия „ Чистота “ и „ Озеленяване “. Ще прегледам и осъвременявам и заповедта на кмета за установяване границите на регионите в общината, в които е проведено сметосъбиране и сметоизвозване на битови боклуци, както и на графиците за ръчно разчистване по региони и за сметосъбирането и сметоизвозването на битов боклук. Вече поех ангажимент пред моите гласоподаватели, че няма да предлагам повишение на такса боклук за 2024 година Ще огранича и непозволеното изхвърляне на строителни и едрогабаритни боклуци, като отстрани нерегламентираните сметища.



Като че ли разделното събиране на боклуци не е на нужното равнище. Какво демонстрират наблюденията Ви?

Смятам, че общината би трябвало доста по-сериозно да се ангажира със основаване на условия за разделно събиране на отпадъците, като работи по–активно както с фирмите, по този начин и с хората за смяна в отношението и смисъла от разделно събиране. Нищо не пречи на общината да организира систематични и атрактивни осведомителни акции за понижаване на производството на отпадък и неговото разделно събиране. Просто е необяснимо за какво не го прави досега! Трябва да се мисли и за план в партньорство с рециклиращите компании, с огромните вериги и другите търговски обекти за въвеждане на депозитната система за пластмасови бутилки и кентчета. Може да се подтиква доста по-активно и домашното компостиране, като се дават на хората безвъзмездни компостери, за което ще диря поддръжка и партньорство с цивилен организации. Трябва да се подготвим и за предстоящите промени в метода на установяване на такса боклук на правилото „ замърсителят заплаща “. Ще проуча опцията да включа Благоевград в програмата „ Zero Waste Europe Cities “ за град с нулеви боклуци - ще проучвам опита на европейските и българските общини, които към този момент са тръгнали по този път и в които са внедрени системи за претегляне на битовия боклук. Така посредством мобилно приложение, да вземем за пример, семействата получават опция да следят и управляват количеството генериран и събиран битов боклук в предоставените им самостоятелни съдове. Подобни умни системи разчитат доста на съвестта на жителите и те да имат отношение към чистотата на околната среда. Така посредством синхронни старания на хората и на общината ще реализираме доста по-добро равнище на чистотата в града ни.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР