“С нетърпение очаквам срещата ни с русенската публика в ритъма

...
“С нетърпение очаквам срещата ни с русенската публика в ритъма
Коментари Харесай

Русенци ще се потопят в страстния свят на тангото на 18 юли

“С неспокойствие чакам срещата ни с русенската аудитория в ритъма на прочувствената музика на Астор Пиацола! ” - показа проф. Цветан Недялков, който дружно с бандонеониста Стоян Караиванов, фаготиста Венцислав Спиров и Оркестъра на Русенската опера, ще показват на меломаните в Русе “Четирите годишни времена на Буенос Айрес ” и Двойния концерт за китара, бандонеон и струнен оркестър на забележителния аржентински композитор!

Русенци ще се потопят в буйния свят на тангото на 18 юли, вторник, 21 часа, на площада пред Държавна опера - Русе!

Бандонеонистът Стоян Караиванов е единствено на 24 години, само че дисциплината и любовта, с която се посвещава на музиката, са забележителни! Обучението си по бандонеон стартира през есента на 2020 година при проф. Фабио Фурия в консерваторията „ Джовани Пиерлуиджи да Палестрина “ в Каляри, Италия. Той е единственият български бандонеонист, неведнъж е награждаван в национални и интернационалните състезания по баян и акордеон, притежател е на почетна грамота от Българска академия на науките и изкуствата за високо изпълнителско майсторство.

През 2021 година Стоян приключва майсторския клас на световноизвестения бандонеонист Хуан Хосе Мосалини. Следващата година работи с маестро Даниел Бинели, бандонеонист в секстета “Танго Нуево ” на Астор Пиацола, както и с Хуанхо Мосалини, учител по бандонеон в консерваторията “Едгар Варез ” в Париж.

Концертирал на сцените на влиятелни музикални събития, специализирал жанрова музика в Международния и народен център за акордеон и музика " Жак Морне ", ето какво споделя той малко преди да го чуем в Русе:

“Инструментът, с който изсвирвам, е създаден в Германия, по-късно е отпътувал за Аржентина, където съвсем 50 години е стоял в дрешник. После е изплатен от Омар Масса, приет в Аржентина и освен там за един от най-хубавите бандонеонисти!

Когато изсвирвам с моя бандонеон от 1935 година чувствам лекотата, с която мога да извадя мелодията на тангото и да я предам на публиката. Преди това съм свирил на баян, акордеон, цигулка и пиано. Връзката ми с бандонеона е специфична, както специфична за мен е музиката на Астор Пиацола. Винаги изсвирвам негова музика, когато съм с оркестър. Това е пъстър и кондензиран с страст музикален свят. В него има носталгия, само че също има благополучие и обич.

Иска ми се да танцувам и танго, само че към момента не мога, евентуално за това има тъкмо време и то следва!

Нямам самообладание за срещата си с Русенската аудитория! ”

За прочувствения концерт с музиката на Пиацола са поканени публични посетители от Посолството на Република Аржентина в България, а публиката ще има опция да опита от именитото аржентинско вино от провинция Мендоса, предоставено от Н.Пр. Алфредо Нестор Атанасоф, аржентиския дипломат с български корени у нас.

Билети на каса Опера и на

www.ruseopera.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР