С непокътната си природа, заобиколен от девствени плажове, полуостров Датча

...
С непокътната си природа, заобиколен от девствени плажове, полуостров Датча
Коментари Харесай

Красивият турски полуостров, забравен от времето

С непокътната си природа, заобиколен от девствени плажове, полуостров Датча е далечен от туристическите градове на този известен ъгъл на Средиземноморието. Дългият и стеснен нос, разпрострян се сред Егейско и Средиземно море в югозападна Турция, е най-вече ненаселен и див, доста друг от околните Мармарис и Бодрум, написа CNN Travel.

Строгите закони за строителството в региона са защитили Датча от огромни туристически планове, оставяйки едноименния дребен пристанищен град, ситуиран към средата на полуострова, с корени в предишното.

Пристанището на Датча е епицентър на локалния живот. На брега са ситуирани рибни заведения за хранене с дървени маси и столове, до момента в който дребни магазинчета - където се продават локални артикули - и съвременни кафенета изпълват уличките по хълмистия жилищен пейзаж.

По скатовете сред белите къщи с оранжеви покриви, които гледат към пристанището, могат да се видят отражения на егейско синьо. Безгрижният темп на всекидневието не е нарушен от всеобщия туризъм. Отвъд пристанището, към полуострова, са разпръснати девет дребни села. Маршрутите през техните тесни улички водят до една от главните локални забележителности - руините на Книдос, бивш гръцки град в античния район Кария.

Разположен на най-западния завършек на Датча, историческият обект се намира в края на път, който се вие ​​покрай ароматни борови гори, извисяващи се планини и овощни градини, където се берат известните ценени локални бадеми.

През лятото турските туристи се тълпят в огромните заливи, като Palamutbükü, с неговия дълъг скалист плаж, море и редици дребни фамилни заведения за хранене. Местните избират да прекарват дните си в някои от многото недокоснати заливи.

След разходка по крайбрежната алея на град Датча, известна като Sevgi Yolu (Пътеката на любовта), се появява едно от най-новите места за настаняване на полуострова, граничещо с антични руини на баня. С сбирка от двуетажни къщи с фасади от локална каменна зидария, просторни минималистични стаи и ресторант, предлагащ егейски ястия, хотел Palaia имплементира модерната и обичайна архитектура на Датча.

Влюбен съм в този полуостров от 2000 година, когато се натъкнах на този парцел. Знаех, че желая да основа умерено и хармонично място. Едно от най-ценните неща в Датча е качеството на въздуха, разсънвам се всеки ден просто вдишвайки този чист О2 “, споделя Исмет Текиналп, притежател на Palaia.

„ Мисля, че хората, които идват тук, би трябвало да видят античните руини на Книдос, да се насладят на красиви заливи като Hayıtbükü, да опитат фантастичните локални бадеми и боров мед, и да вземат участие в годишния фестивал на бадемовия цвят през февруари “, добави той.

По-далеч от град Датча, в дребното селце Cumalı, посетителите на Gocakapı, които търсят още по-тихо бягство, могат да отседнат в обичайни каменни къщи, предлагащи чувството, че си вкъщи, заобиколен от маслинови горички и бадемови дървета.
Местни усети
В центъра на Датча магазини като Pehlivan и Datça Köy Ürünleri продават локални бадеми във всякаква форма, която можете да си визиите. Рафтовете са заредени с пакетирани ядки, които се продават сурови, печени, бланширани, с черупки или като бадемово масло, брашно, марципан, халва и олио.

В Meşhur Datça Badem Kurabeyicisi миризмата на прясно изпечени бадемови сладкиши изпълва улицата. На витрината има всичко - от елементарни бадеми до бисквитки, цялостни с шоколад, зелена ябълка и орехи, или гарнирани с малини, или касис.

Популярният локален специалитет бал бадем - нежен бадем с мед, изработен от бор и бадемов цвят. Бал бадем е райска съставна част в локалния сладолед, подготвен от козе мляко.

Разположен в един от най-старите винопроизводителни райони в света, Датча също има дребна винена сцена, която си коства да се види. Основана през 2011 година от семейство Ишлейчи, Datça Vineyard and Winery предлага дегустации на виновност, както и меню от италиански ястия, които се съчетават съвършено със сирене или задушено агнешко.

В дребното село Яка, на към 30 минути път с кола западно от града, доста гости минават около Якаменген. В тази реставрирана дребна мелница за маслини, локалните поданици са основали неповторим ресторант, където ястията са формирани основно от растения, зеленчуци и морски блага.
Танго и успокоение
На западния завършек на полуострова и надолу по незастроен път, който пресича спокойната затънтена гора, екофермата Knidia е една от най-добре защитаваните секрети на Датча – място, където в действителност да се потопите в спокойствието на природата.

Фермата е учредена през 2000 година от Али Сомер, който напусна градския безпорядък на Истанбул, с цел да обработва 12 акра лозя и овощни градини, където се одобряват посетители в четири дървени колиби и четири каменни къщи. А близкият плаж в Değirmenbükü е леговище на спокойствието.

Мисля, че едно от най-ценните неща тук е спокойствието. Нощното небе е неповторимо, тук няма изкуствени звуци или светлини, единствено звуците на природата и вятъра. Датча е едно от редките места в Турция, където можете да се натъкнете на егейски пейзаж, който не е бил нарушаван от епохи “, споделя Сомер.

„ Законите за отбрана тук работят добре, а неравният пейзаж също попречва напредъка във връзка с строителството. Надявам се, че ще продължи да бъде по този начин, Датча да бъде предпазен и всичко да остане недокоснато ”, добави той.

Айча Бойлу, която управлява школата по танго Tango Kairos със своя немски сътрудник по танци Аксел Корф, също е потърсила по-спокоен метод на живот в Датча.

„ Много хора, които са се преместили в Датча, споделят същата история. Те работиха доста интензивно и стигнаха до миг в кариерата си, когато трябваше да трансформират нещата, да забавят темпото “, съобщи Бойлу.

С дълготраен народен и интернационален опит, Бойлу и Корф управляват разнообразни танцови класове, провеждат събития и вземат участие в представления.

Датча е полуостров, само че е по-скоро остров, ние сме доста изолирани и имаме собствен личен метод на живот. Казват, че в случай че бързаш, не би трябвало да си в Датча, тъй като хората тук са спокойни. Често ще намерите магазини, които са затворени, тъй като притежателят е на плажа и това е изцяло обикновено тук ”, заключи Айча Бойлу.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР