С най-ниското ниво на ваксиниране срещу ковид в ЕС, България

...
С най-ниското ниво на ваксиниране срещу ковид в ЕС, България
Коментари Харесай

AFP: Антикорупционна партия в България привлича голям брой гласове

С най-ниското равнище на имунизиране против коронавирус в Европейски Съюз, България в този момент има един от най-високите проценти на смъртност при пандемията в света, до момента в който разпространяването на ковид претрупва лечебните заведения с непълен личен състав и цялостни моргите.

Кирил Петков и Асен Василев, които по-рано тази година бяха министри в служебния кабинет, сътвориха придвижването „ Продължаваме промяната” през септември, като се възползваха от разочарованието, изразено по време на всеобщите митинги против корупцията предходната година.

" България поема по нов път ", съобщи Петков след затварянето на изборните секции.

По-рано денем 41-годишният Петков съобщи, че страната, считана за най-корумпирания член на Европейски Съюз, се нуждае от " обикновено, работещо държавно управление ". Движението му е готово да си партнира с всички партии, които обещаят да спрат корупцията, сподели той.

Анализатори обявиха, че чакат партиите да се опитат интензивно да сформират държавно управление, с цел да сложат завършек на най-тежката политическа рецесия след рухването на комунизма в България, наблягайки нуждата от справяне с вилнеещата пандемия.

Изборите през април и юли сътвориха фрагментирани парламенти, като нито една партия не съумя да откри задоволително сътрудници за сформиране на държавно управление, което обезкуражи доста гласоподаватели.

Само 23% от 6,9 милиона души в България са изцяло имунизирани, а в последно време всеки ден умират към 200 души. Последната краткотрайна администрация не съумя да наложи по-строги ограничения и да спре повишаването на броя на новите инфекции и смъртните случаи.

" Тези избори демонстрираха решимостта на обществото да скъса с корупцията и произвола ", съобщи след затварянето на изборните секции Румен Радев, който се кандидатира за втори мандат като президент. Той прикани партиите да сформират държавно управление, което да е " реформаторско, срещу корупцията и обществено насочено ".

С 49% от гласовете на президентските избори, които също се организираха през днешния ден, някогашният водач на изтребител и пълководец от военновъздушните сили се чака елементарно да завоюва втория тур на изборите за президент на 21 ноември.

Боряна Димитрова от Алфа Рисърч съобщи, че резултатите демонстрират " подвижността и несигурността " на гласоподавателите, които са подкрепили на тези избори новата партия. Въпреки това тя предизвести, че 44-годишните Петков и Василев, въпреки и " доста въодушевени ", имат дребен опит в политиката и може да се окажат отпред на " нестабилна " коалиция.

Партията на Борисов ГЕРБ води предизборната си акция с обещанието да възвърне " реда " в изискванията на пандемия и в миг, в който възходящите цени на електрическата енергия и газа удариха стопанската система.

" Ще създадем всичко допустимо, с цел да сложим завършек на този безпорядък ", съобщи Борисов пред кореспонденти, до момента в който гласуваше по-рано в неделя.

Според наблюдаващи обаче 62-годишният Борисов, който се сблъска с голям брой разкрития за хипотетични злоупотреби с обществени средства в предишното, надали ще се върне на власт, защото е считан за " недопустим " сътрудник от множеството други партии.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР