С Националната жилищна стратегия се опитваме да посочим стратегическите насоки

...
С Националната жилищна стратегия се опитваме да посочим стратегическите насоки
Коментари Харесай

Зам.-министър Крумова в Пловдив: 98% от жилищата в страната са частни

" С Националната жилищна тактика се опитваме да посочим стратегическите насоки за развиването на тази политика в идващите най-малко 15 години. Стратегията е със период на деяние от 2018 до 2030 година, само че с визия с по-дълъг небосвод, най-малко до 2050 година Тя разпознава главните проблеми в жилищния бранш в България. " Това съобщи заместител районният министър Малина Крумова на семинар под наслов " Възможности за адресиране на жилищните потребности на уязвимите групи ", който се организира в Пловдив, съобщи кореспондент на Plovdiv24.bg .

По думите на зам.-министър Крумова 98% от жилищата в страната са частни, което е и проблем, само че и опция. Частната благосъстоятелност е запас, който притежателите омаловажават, само че тези жилища са и актив, който се нуждае от непрекъсната поддръжка.

" Това е и един от главните разпознати проблеми в Стратегията, а точно че жилищният фонд е мощно застаряващ и много злепоставен заради неправилна поддръжка. Политиките, които страната може да ползва в тази тенденция, са да сътвори механизми - финансови или законодателни, които да предизвикват притежателите да извършват отговорностите си ", разясни зам-министър Крумова. И добави, че във връзка с сегрегираните или малцинствените квартали проблемите са всеобхватни, тъй като там има проблем със собствеността - постройките са без строителна документи, а и законова не са въведени в употреба.

Една от препоръчаните политики за активност в Националната жилищна тактика е въвеждането в употреба на необитаваните жилища. Според зам.-министърката на районното развиване и благоустройството би трябвало да се основат тласъци и механизми тъй че жителите, които имат необитавани жилища, да ги оферират най-малкото на наемния пазар. Това пък да докара след себе си наемането на жилището на по-ниска наемна цена. По този метод може да се избяга от парадокса, действителен все още, а точно да има 1 200 000 необитавани жилища от една страна, а от друга 40% от популацията да живее в  пренаселени жилища.

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР