С настъпването на по-студените дни от годината, стопаните трябва да

...
С настъпването на по-студените дни от годината, стопаните трябва да
Коментари Харесай

ЧЕТИРИ ЛАПИ с полезни съвети за грижа за кучетата през студените месеци

С настъпването на по-студените дни от годината, стопаните би трябвало да се погрижат опашатите им другари да останат здрави и удовлетворени. ЧЕТИРИ ЛАПИ с потребни препоръки по какъв начин да се грижим вярно за домашните си любимци.

Наслада от сезона: Есента и зимата са прелестно време от годината, само че също по този начин са същинско предизвикателство за притежателите на кучета, които би трябвало да защитят своите четириноги другари от заплахите на сезона. Това нормално не изисква доста старания. Използването на подобаваща екипировка и облекло и информираността за някои евентуални рискове в заобикалящата среда нормално са задоволителни, с цел да бъде домашният им любим предпазен. След това, ще могат дружно да се насладят на сезона.

Гъби: Гъбите никнат във влажните почви на есента, а тяхната консумация може да бъде смъртоносна за кучетата. За да подсигуряват тяхната сигурност, стопаните не би трябвало да разрешават на любимеца си да яде каквито и да било гъби - даже такива, които са безобидни за хората. ЧЕТИРИ ЛАПИ приканва за нараснало внимание - в случай че при игра пръчката попадне на горската почва или в купчина листа, има възможност опашаткото да погълне гъба. Затова стопаните би трябвало деликатно да наблюдават кучето си, да не сдъвче гъба или нещо друго, което би било рисково за него.

Паразити: Кърлежите могат да бъдат дейни и при температури до 7 °C. Кучетата, които живеят в региони, предразположени към кърлежи - като да вземем за пример към гори, води и ливади - би трябвало да бъдат добре предпазени. Препаратът за предотвратяване от кърлежи е ефикасен метод за отбрана. Въпреки това, в случай че стопаните избират да не го употребяват, те би трябвало деликатно да преглеждат кучето си след всяка разходка и да отстраняват всички кърлежи.

Вредното влияние на акарите върху кучетата също не би трябвало да се подценява. Ларвите им могат да заразят любимеца, като пробият кожата му и смучат кръвта му. Това води до алергична реакция, която провокира сърбеж - кучето непрекъснато ще чеше и ближе засегнатото място.Често това са - лапите, носа, ушите или стомаха. Това води до загуба на четина, раздразнение и инфектиране на кожата. За да се предотврати това, стопаните би трябвало да заобикалят места за разходка, които са удобни за акарите. Това са ливади, полетаградини, както и влажни и осветени от слънцето места. Въпреки това, в случай че не желаят да лимитират разходките през есенния сезон, притежателите ще би трябвало да попитат ветеринарния си доктор за щадящи, само че ефикасни превантивни ограничения за своето куче.

Студ и влага: По-възрастните кучета и късокосместите породи като добермани, хрътки и чихуахуа са изключително уязвими към студа и влагата. Това се отразява на ставите им и лишава част от удоволствието от разходката. В такива случаи се предлага уместно облекло, което да защищава от ниските температури. Това облекло би трябвало да приляга добре и да топли домашния любим, без да затруднява придвижването му. Те би трябвало да излизат на разходка с топъл пуловер или яке, който покрива целия тил (стопаните би трябвало да са готови за доста усмивки от минувачи!). Собствениците би трябвало да се уверят, че дрехата няма да попречва свободното придвижване на кучето им или да понижи способността му да се показва посредством езика на тялото (напр. размахване на опашката).

ЧЕТИРИ ЛАПИ поучава да се следи и за това дали на кучето не му е студено. Ранните индикации включват трептене и повдигане на лапите им по-често, до момента в който са изправени. Ако кучето покаже признаци на мраз, то то би трябвало да бъде прибрано вкъщи. При студено време може да е по-добре домашният любим да бъде извеждан на по-чести, само че по-кратки разходки. Докато е на открито, кучето би трябвало да се движи, да не седи или да лежи дълго време.
Грижа за лапите
Ушите, опашката и лапите са частите от тялото на кучетата, които са най-склонни към измръзване. Обувките за кучета се предлагат за отбрана на лапите, изключително за тези породи, които не са “естествено предпазени от зимата ”. Важно е обувките да са точният размер. Те би трябвало да пасват комфортно и да разрешават реализирането на вярната терморегулация.

За всички породи е от значително значение лапите им да бъдат гладки. Кремовете, богати на масла, са доста подобаващи и защищават от мъчителното напукване. Козината сред пръстите и лапите би трябвало да се поддържа къса, с цел да се предотврати образуването на мъчителни бучки от студа и снега.

След всяка разходка е значимо лапите на кучетата да бъдат измивани. Това ще попречи на кучето да оближе пясък и сол от лапите си, които биха могли да разстроят стомаха му.
Диета
И кучета, които обичат да бъдат на открито през зимата и тези, които избират да прекарват по-голямата част от времето си на закрито се нуждаят от специфична диета. Първите се нуждаят от спомагателни калории, тъй като изгарят повече, с цел да останат топли. Докато " домошарите " се нуждаят от по-малко калории, с цел да не напълнеят през зимата.

За кучетата е значимо да пият и огромно количество прясна вода, с цел да се защищити кожата им от изсушаване.
Грижа за козината
През зимата, не е целесъобразно да се подстригва козината на кучетата - колкото по-дебела е тя, толкоз по-добре за тях. Важно е обаче тя да бъде разресвана по-често. През този сезон, кожата изсъхва по-бързо и разресването един път седмично оказва помощ за отстраняването на мъртвите кожни кафези и разпространението на естествените масла по цялата четина.

Тъмнина: С настъпването на зимните месеци денят понижава и стартира да се стъмва по-рано. Ако излизат с кучето си по-късно следобяд, стопаните би трябвало да се уверят, че четириногият им другар е забележим в тъмното. Светлоотразителните нашийници са чудесни за тази цел и могат да оказват помощ за попречване на произшествия. За дългокосместите кучета може би по-подходящи са светлоотразителни жилетки - за разлика от нашийниците, по този начин те няма да бъдат закрити от дългата четина. Важно е и стопаните да вземат под внимание своето облекло, с цел да бъдат забележими в тъмното.

Добре е притежателите на кучета да се приготвят за студените месеци, които предстоят, като обезпечат вярната грижа за своите домашни любимци.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР