С настъпването на новата година много хора традиционно си дадоха

...
С настъпването на новата година много хора традиционно си дадоха
Коментари Харесай

Този път ще се справим с новогодишните обещания!

С настъпването на новата година доста хора обичайно си дадоха обещания, с които се надяват да създадат 2022 година по-успешна. Може би сте си дали обещание нещо просто, като да бъдете по-добри, или пък сте уверени, че това е годината, в която най-сетне ще започнете да ходите на фитнес.

Основателят на Microsoft Бил Гейтс обаче не е почитател на този годишен обред.

„ Никога не съм бил човек, който влага огромна вяра в новогодишните обещания. Нямам някакви характерни цели за 2022 година “, написа той в блога си.

Нека представим малко подтекст зад тези думи. Гейтс има голям брой цели, които доста от нас даже не могат да си показват, че могат да реализират през живота си. Той обаче няма потребност да чака края на годината, с цел да откри мотивация за предприемане на деяние, а подхранва пристрастеността си всеки ден.

Каква е повода да следваме традицията за предоставяне на новогодишни обещания, когато множеството от нас по този начин и не съумяват да ги спазят? Защо е толкоз мъчно да изпълняваме тези си цели? В блога си Гейтс написа, че това се дължи на нашата естествена опозиция против смяната, която прави множеството от тези обещания безполезни още до началото на февруари.

„ Независимо дали става въпрос за големите световни катаклизми от последните две години или за нещо, което е по-близо до вас, приспособяването към нов метод на живот в никакъв случай не е елементарно “, споделя той.

Едно нещо, с което съм изцяло склонен, е концепцията на Гейтс, че с цел да внесат промени в живота си хората би трябвало да си слагат цели, които ще оказват помощ за основаването на нови рутини и привички. Въпросът не е единствено в задачата, само че и в крайния резултат.

Нека погледнем на нещата от позитивната страна. Да приемем, че тази година откровено желаете да поставите ново начало на някаква част от вашия живот. Откъде да започнете? Ето няколко съвета:

Създайте ясна визия

Представете си миг в бъдещето, в който сте постигнали вашата персонална или професионална цел. Как наподобява всичко това? Когато пресъздавате крайната точка от пътя към постигането на вашата цел вие получавате информация за това какво ще бъде нужно, с цел да съумеете в това начинание. Ако да вземем за пример си поставите за цел да харчите по-малко пари и да увеличите спестяванията си, то би трябвало да разберете, че ще има неща, от които би трябвало да се откажете. От какво тъкмо би трябвало да се откажете? Трябва да си визиите тази обстановка, тъй като единствено вие познавате себе си задоволително добре и знаете от кои привички можете да се откажете.

Следвайте визията

След като имате построена визия, идната стъпка е да изградите проект с нови привички, които да оказват помощ за реализирането на вашата цел. Какво може да извършите, с цел да спестите пари? След като имате проект, изпитайте неговата успеваемост в границите на един месец. Успяхте ли фактически да спестите пари? Ако не, то помислете за това какви корекции би трябвало да бъдат направени. Да харчите по-малко за случайни и несъществени артикули, или пък да прекратите участието си във фитнес зала и да започнете да упражнявате от вкъщи?

Бъдете виновни

Важно е да записвате задачите си на лист или пък във вашия телефон, с цел да могат те да ви служат за увещание на държите себе си виновни за осъществяването им. Ако имате потребност от спомагателен пласт на отчетност, създайте система за поддръжка, при която ваш другар, родственик или сътрудник ви държи виновни. Споделете с тях описът с вашите цели и им позволете да ревизират напредъка, който сте постигнали. Това ще ви помогне да запазите фокус върху крайната цел и да избегнете разсейването, което ви пречи да спазвате новогодишните си обещания.

На последно място, не забравяйте да си давате някаква премия, откакто постигнете дадена цел. Целите би трябвало да ви стимулират, само че тяхното реализиране би трябвало да бъде отбелязвано уместно. И по този начин, какви са вашите цели за тази година?

………….

Марсел Шванц , създател на Leadership From the Core, за

Превод и редакция: Георги Георгиев
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР