С нарастващата нужда от по-висока бързина и все по-голямо пространство

...
С нарастващата нужда от по-висока бързина и все по-голямо пространство
Коментари Харесай

SSD срещу HDD: Как да изберем най-подходящия диск за нашия лаптоп

С възходящата потребност от по-висока експедитивност и все по-голямо пространство за предпазване, изборът на корав диск става все по-съществен. Дали да се спрете на SSD или HDD е въпрос, с който се сблъскват мнозина, когато решат да ъпгрейднат или да си купят нов преносим компютър.

В тази публикация ще ви помогнем да разберете основните разлики сред тях и по какъв начин да извършите най-хубавия избор, като се водите от вашите самостоятелни потребности и цели.
Какви са главните разлики сред SSD и HDD?
Потребителите през днешния ден имат опция да избират сред два основни вида твърди дискове. Ето какви са разликите сред тях:
Tехнология
Една от главните характерности на SSD е неналичието на механични елементи. Вместо това употребява флаш памет, сходна на тази в USB флаш устройствата, което значи, че информацията се съхранява в микрочипове. Тази специфичност ги прави по-бързи и по-устойчиви, изключително при физически удари. Hard Disk Drive, въпреки това, се основава на въртяща се технология. Информацията при него се записва на магнитни дискове, които се въртят с огромна скорост. Този развой изисква време, което го трансформира в по-бавен.

Бързина
Поради своята неповторима конструкция и неналичието на въртящи се елементи, Solid State Drive дават доста по-бърз достъп до данни, заради което операционните системи, приложенията и игрите зареждат по-бързо. Въпреки че HDD може да предложи добра продуктивност, той нормално е по-бавен, изключително при пускане на системата или зареждане на огромни файлове.

Трайност
SSD е доста по-устойчив на удари и трептения. Това го прави съвършен за, които постоянно се придвижват на разнообразни места. А поради механичната си природа и въртящите се съставни елементи, Hard Disk Drive е по-чувствителен към удари и трептения.

Енергийна успеваемост
По-ефективният дизайн на Solid State Drive значи, че той изисква по-малко сила, което може да докара до по-дълъг живот на батерията на преносимия компютър. Поради нуждата от въртене на съставените елементи, HDD нормално употребява повече сила.

Цена
По-високата продуктивност и дълготрайността на SSD постоянно се отразяват в по-висока цена за гигабайт. По-достъпните цени на хард дисковете се дължат на обстоятелството, че технологията е по-стара и всеобщо създадена.
Solid State Drive и Hard Disk Drive имат своите мощни и слаби страни, само че разбирането им е основно при избора на подобаващото решение за вашия преносим компютър.
Защо видът на диска е значим?
В цифровото време, през което живеем, преносимите компютри са вратата към онлайн света и верният избор на корав диск може да дефинира цялостното осъществяване и успеваемост по време на работа, игри и развлечения.

При избор на преносим компютър, значимо е да установите какви са вашите потребности, без значение дали сте геймър, дизайнер, студент, или просто ви би трябвало преносим компютър за ежедневни задания. Това може да ви спести време, пари и старания в дълготраен проект.
Как да изберете подобаващия вид за вашия преносим компютър?
Всеки от нас има разнообразни потребности и цели. За някои хора бързината е основна, до момента в който за други – по-голям е размерът на паметта. За да изберете подобаващия вид за вас, първо определете целите си:

спецификации на софтуера – в случай че сте дизайнер или видео редактор, да вземем за пример, може да се нуждаете от бърз и радушен диск като ССД, с цел да изпълнявате стратегиите без забавяне;

игри – за геймърите също е желан избор, защото те нормално дават по-бързо време за зареждане на игрите;

размер на предпазване – в случай че сте фотограф или постоянно сваляте огромни файлове, може да се нуждаете от подобен, с по-голям потенциал.

Имайте поради още, че някои остарели преносими компютри може да не поддържат по-тънките Solid State Drive, по тази причина проверете тези характерности авансово. Проверете и дали преносимият компютър ви поддържа SATA или NVMe интерфейс, преди да изберете.

Също по този начин, пресметнете какъв брой сте подготвени да похарчите. Има доста типове SSD и HDD, предлагани от другите марки, които дават отговор на обособените бюджетни рамки.

С верния избор, вашият преносим компютър ще работи безпрепятствено и дейно. За да насочите търсенето си в вярната посока, изследвайте мненията и рецензиите на хора, които към този момент са употребявали продукта.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР