С нарастването на гнева в Близкия изток, предизвикан от ударите

...
С нарастването на гнева в Близкия изток, предизвикан от ударите
Коментари Харесай

В бързането си да подкрепи Израел Западът подкопава подкрепата на развиващите се страни за Украйна

С повишаването на гнева в Близкия изток, провокиран от ударите на Израел в линията Газа, Китай и Русия намират обща идея с страните от района в поддръжка на палестинците. За Москва и Пекин бомбардировките на Израел в Газа след нападенията на " Хамас ", при които починаха 1400 израелци, съставляват опция да се изявят като поддръжници на развиващия се свят, за разлика от Съединени американски щати, които поддържат съдружника си Израел, отбелязва Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

Китай поредно приканва за въздържаност и преустановяване на огъня, само че също по този начин изостри рецензиите си против Израел. " Действията на Израел излязоха отвън рамките на самозащитата ", съобщи предходната седмица китайският външен министър Ван И и прикани страната да спре " груповото наказване " против жителите на Газа, оповестиха китайските държавни медии.

Русия изрази състрадание към палестинците, като в същото време насочи обвинявания против Съединени американски щати. " Мисля, че доста хора ще се съгласят с мен, че това е ослепителен образец за неуспеха на политиката на Съединени американски щати в Близкия изток ", съобщи съветският президент Владимир Путин.

Както Путин, по този начин и китайският президент Си Дзинпин се стремят към задълбочаване на връзките си с Глобалния Юг, виждайки в това стопански благоприятни условия и вероятно метод за балансиране на дипломатическото въздействие на Съединени американски щати и техните съдружници.

Израелските удари в линията Газа в отговор на терористичното нахлуване на " Хамас " от 7 октомври са като подарък от бога за Русия във войната ѝ против Украйна и в борбата ѝ с " груповия Запад ", както го назовава Москва, разяснява френският в. " Монд ".

Това, което е заложено на карта, надвишава оставането на назад във времето на украинския въпрос в йерархията на предаваните по малкия екран вести. То визира напъните, които Западът поставя от февруари 2022 година, с цел да изолира Русия и да притегли страните, за които се счита, че принадлежат към Глобалния Юг, към своята идея. Тези старания, които до момента бяха единствено релативно сполучливи, в този момент бяха пометени в редица страни в Близкия изток, Африка, Азия и Латинска Америка. Западният блок е заплашен от изолираност.

Жестокостта на израелското възмездие и поддръжката, на която то се радва в западните страни, отслабват двата стълба на западния дискурс във връзка с Украйна - че Русия не зачита интернационалното право и че нейната войска прави закононарушения. В някои разрастващи се страни бързо бяха направени съпоставения сред съветската и израелската окупация, към които Западът отхвърля да се отнася по един и същи метод. По сходен метод особеното отношение към възможни военни закононарушения съживява дискурса за " двойните стандарти " и " западното двуличие " - отдавнашна и повтаряща се позиция във връзка с израелско-палестинския въпрос.

Реакцията на нападението против Израел от страна на ислямистката военна формация " Хамас " и на израелското заричане да отвърне на удара против Газа е провалила траяла с месеци работа по представянето на Москва като световен парий поради нейните нарушавания на интернационалното право и в този момент Съединени американски щати, Европейски Съюз и техните съдружници са станали уязвими на обвинявания в двуличие, считат и западни публични представители и дипломати, показва " Файнешъл таймс ".

На фона на поредицата от незабавни дипломатически визити, видеоконференции и телефонни диалози, против западните представители бяха отправени упрекнати, че не са съумели да защитят ползите на 2,3 милиона палестинци в бързината си да осъдят нападението на " Хамас " и да поддържат Израел. В първите дни след нападението на групировката някои западни дипломати показаха терзания, че Съединени американски щати дават картбланш на Израел да нападна Газа с цялостна мощ. Има заплаха това да подкопае напъните за реализиране на консенсус с водещите страни от така наречен Глобален Юг - като Индия, Бразилия и Република Южна Африка - по отношение на нуждата от поддържане на световен ред, учреден на правила, предизвестяват голям брой западни чиновници.

Според формалните представители отзвукът е затвърдил към този момент одобрените позиции на разрастващите се страни във връзка с израелско-палестинския спор. Те предизвестяват, че това може да провали и бъдещите дипломатически старания във връзка с Украйна. " Определено загубихме борбата в Глобалния Юг ", счита един от високопоставените дипломати от Г-7. " Цялата работа, която свършихме с Глобалния юг [по отношение на Украйна], беше изгубена... Забравете за разпоредбите, забравете за международния ред. Те в никакъв случай повече няма да ни слушат ", предизвестява той.

Множество разрастващи се страни обичайно поддържат палестинската идея, разглеждайки я през призмата на самоопределението и устрема към опълчване на световното владичество на Съединени американски щати - най-важният съдружник на Израел. Някои американски дипломати в персонални диалози споделят, че са обезпокоени, че администрацията на Байдън не е отчела по какъв начин необятната ѝ поддръжка за Израел може да отчужди огромна част от страните от Глобалния Юг. В Близкия изток доста араби считат, че Съединени американски щати и другите западни сили в никакъв случай не са държали Израел виновен за отношението му към палестинците и не са обръщали задоволително внимание на жестоките спорове в Сирия, Йемен и Либия.

" Това, което казахме за Украйна, би трябвало да важи и за Газа. В противоположен случай губим цялата си меродавност ", споделя още високопоставеният посланик от Г-7. " Бразилците, южноафриканците, индонезийците: за какво въобще биха вярвали на това, което споделяме за човешките права ", пита риторично той.

Арабските страни, изключително Йордания и Египет, упорстват западните публични представители да втвърдят тона си във връзка с отбраната на цивилното население в Газа. " Ако описвате спирането на водоснабдяването, снабдяването с храна и електричество в Украйна като военно закононарушение, тогава би трябвало да кажете същото и за Газа ", показва един от арабските представители.

В резултат от този напън през последните дни стартира да се вижда смяна в тона на някои западни държавни управления. Миналата седмица Европейски Съюз и Англия оповестиха увеличение на доставките на помощи за Газа. На изключителна виртуална среща на върха на Европейски Съюз във вторник няколко водачи са предизвестили, че в случай че не бъдат подкрепени правата на палестинците в Газа, има риск западните страни да бъдат упрекнати в двуличие, споделят няколко души, осведомени за диалозите.

Дискусията на срещата е била провокирана от неспокойствие в някои столици на страни от Европейски Съюз от решението на ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен да пътува до Израел без да има мандат от 27-те страни членки на блока или да има съгласувана обща позиция. Ирландия, Испания и Люксембург са изразили неодобрение от неналичието на позоваване на интернационалното филантропично право при изявлението ѝ в Тел Авив.

" Това, което Делхи, Джакарта и Бразилия желаят да видят, е обща позиция по тези въпроси и поредност. И в случай че те не видят това... тогава има известна заплаха Европейски Съюз, Г-7 и НАТО да не бъдат одобрявани съществено по главните световни въпроси ", счита някогашният общоприет секретар на НАТО Яп де Хоп Схефер (2004-2009 г.)

" Трябва да попречим на Русия... подкрепяна от Китай... да поеме самодейността да употребява това против нас ", предизвестява почитан западен посланик. " Съществува риск при идващото гласоподаване в Общото заседание [на ООН] за поддръжка на Украйна да забележим съществено повишаване на броя на въздържалите се ", притеснява се той.

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР