С напредването на възрастта научавването на нещо ново се превръща

...
С напредването на възрастта научавването на нещо ново се превръща
Коментари Харесай

3 прости стъпки за усвояване на всеки нов материал, според носителя на Нобелова награда за физика Ричард Фейнман

С напредването на възрастта научавването на нещо ново се трансформира в по-комплексен, предизивкателен и нескончаем развой. Усвояването на чужд материал обаче, не би трябвало да е толкоз сложен и мъчителен развой, без значение дали си още в учебно заведение или не. Особено в случай че се допиташ до носителя на Нобелова премия, физика Ричард Фейнман. Той е съставил елементарна формула от три стъпки, която оказва помощ да научиш нещо ново освен по-бързо, само че и на по-дълбоко равнище.

Фейнман изяснява, че има огромна разлика сред това да знаеш нещо и да знаеш името на нещо и в изявление дава следния образец: да вземем за пример някой може да ти покаже дребна птичка и да ти изясни, че това е дрозд с кафява гушка. Може даже да ти каже, че на немски тази птица се назовава halzenfugel , а на китайски е chung ling .

Може да запомниш тези обстоятелства до края на живота си, само че към момента не знаеш безусловно нищо за самата птица – къде живее, мигрира ли, по какъв начин звучи песента й …

Това е явен образец за гледната точка на Фейнман, само че той е използван за надалеч по-комплексни тематики.

Вземете да вземем за пример електрическата проводимост на водата – това е фундаментална част от метода, по който възприемаме заобикалящия ни свят, само че учените схващат по какъв начин тъкмо се случва след 200 години проучвания.

Дълбокото схващане на новия материал е основно, даже единствено да се опитваш да вземеш изпит, тъй като нямаш визия кой аспект на въпроса ще ти се падне.

Научи се по какъв начин да учиш от гения, употребявайки неговата лична Фейнман техника:

Стъпка 1. Обясни го на дете

Вземи бележник, напиши най-отгоре името на това, което учиш и го изясни от началото до края, като че ли го разясняваш на дете.
Ако се чудиш по какъв начин да разясниш квантовата механика на дете, не забравяй, че xkcd съумя да изясни науката за ракетите, употребявайки единствено 1000-та най-често срещани думи в британския.

Тъкмо това е ключът тук – когато пишеш обясненията си като за 8 годишен малчуган, няма по какъв начин да се криеш зад труден диалект и научни термини, които в действителност и ти не разбираш.

Когато напишеш една концепция от начало до завършек на елементарен език, тъй че да може да бъде разбрана от дете, ти се принуждаваш да схванеш цялата идея на по-дълбоко равнище и да опростиш взаимовръзките сред обособените й детайли.

Ако не можеш, тогава имаш схващане къде тъкмо са ти пропуските.

Стъпка 2. Прегледай пропуските

Вече знаеш какво тъкмо не ти е ясно и можеш да му отделиш особено внимание – откри отговорите и повтори Стъпка 1. Продължавай да го правиш, до момента в който установиш, че нямаш пропуски.

Стъпка 3. Организирай и опрости

Вече имаш цялостно пояснение по новия материал, което е просто и задоволително ясно, с цел да го разбере и дете.
Опитай да го опростиш още, доколкото е допустимо и го прочети на глас – това ще ти разреши да идентифицираш дали има неубедителни моменти.

Стъпка 4. (по желание) Пробвай с същински човек

Може в действителност да пробваш с някой осемгодишен, само че евентуално ще имаш проблем да задържиш вниманието му, тъй че се тествай с другар.

Ако той не може да разбере нещо и ти не си в положение да му го обясниш, значи имаш пропуск.

Това е техниката на Фейнман.

Не е бърза (няма бърз начин), отново би трябвало да положиш старания в ученето, само че в случай че го правиш както би трябвало, обезпечено ще имаш дълбокото схващане по тематиката и няма да излети от главата ти сега, в който излезш от изпита.

Може да гледаш и това видео, с цел да видиш техниката в деяние.

 

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР