С нагло пренебрежение към всички правила, по които работи Народното

...
С нагло пренебрежение към всички правила, по които работи Народното
Коментари Харесай

Шефът на КПКОНПИ си тръгна почистен

С безочливо неуважение към всички правила, по които работи Народното събрание, ръководещото болшинство през вчерашния ден незабавно утвърди оставката на ръководителя на антикорупционната комисия (КПКОНПИ) Пламен Георгиев. Той напусна поста си след месеци на упорита опозиция, откакто беше забъркан в аферата „ Апартаментгейт “. Пред медиите шефът на КПКОНПИ се разказа като почтена жертва на медиен напън, проведен от неназовани „ олигарси “, и се оплака, че се притеснява за сигурността на фамилията си, защото получавал закани. 

" Отдавна взех решението, само че изчаквах, защото не можех да си разреша да подам оставката, преди да излезе, че аз съм един чист човек ", разгласи Георгиев в коридорите. Той се похвали, че НАП не е открила нито стотинка разминаване в приходите му. За комисията сподели, че „ малко служби по света могат да се похвалят с такива триумфи “ в битката с корупцията като КПКОНПИ. Георгиев твърди, че не е обсъждал напускането си с премиера Бойко Борисов.

За разлика от други оставки, гласувани с аплодисменти и благодарности, този път ГЕРБ изобщо не позволи на напускащия да регистрира достиженията си в пленарната зала. Вместо това управляващите положиха неимоверни старания да го скрият. За решението на Георгиев се разбра едвам когато председателят на Народното събрание Цвета Караянчева заяви, че членовете на антикорупционната комисия са разгледали и одобрили заявление на Пламен Георгиев за предварително преустановяване на правното отношение му и оферират на депутатите да създадат същото. По искане на Караянчева оставката бе незабавно включена в дневния ред на съвещанието, което е последно преди ваканцията. Още тук ръководещите погазиха парламентарния устав, защото оставката би трябвало да се прегледа на първо време от отрасловата комисия за битка с корупцията. Това обаче щеше да изисква освен изключителни съвещания и на комисията, и на Народно събрание, само че и разисквания, които неизбежно щяха да обиден активността на КПКОНПИ.

Това състояние обаче смути единствено Българска социалистическа партия. „ Какви изявления може да има от хора, които допреди 5 минути нямаха визия, че ще разискват не какво да е, а ориста на ръководителя на КПКОНПИ? Ще бъде решена ориста му,  без никой да има визия какво е приключил този човек, какво не е съумял да свърши, за какво не е съумял да го свърши “, ядоса се Крум Зарков. Съпартиецът му Филип Попов предложи Георгиев да бъде привикан в Народното събрание, с цел да изясни за какво напуща. Предложението му беше признато и социалистите настояха дебатите да бъдат прекъснати, до момента в който той дойде. Изненадани от този процес, ръководещите пробваха отново да заобиколят решението на залата, само че най-после капитулираха и Караянчева обяви 10-минутна отмора.

На Георгиев му лиши близо час, с цел да пристигна. С следващо нарушаване болшинството го вкара в пленарната зала, без гласоподаване да бъде позволен вътре. Така и не се разбра дали шефът на КПКОНПИ е имал желание да каже нещо на депутатите, защото Караянчева, след стремително бърз взор в залата, не откри искащи да се изкажат, разгласи разискванията за завършени и мина към гласоподаване. Оставката поддържаха 120 депутати, срещу бяха 3-ма, още толкоз се въздържаха. Дори не се разбра кой по какъв начин е дал своя вот, тъй като Караянчева не сподели резултатите на обособените парламентарни групи. По-късно стана ясно, че за отдръпването на Георгиев са дали своят вот депутати от всички политически сили.

Когато Караянчева го освободи, Георгиев скочи бързо към вратата в опит да се измъкне, само че медиите го причакаха с въпроси в коридорите. По-късно той разпрати и прессъобщение, в което заявява, че след направените му инспекции „ престъпления от моя страна няма “. „ Резултатите от тези инспекции са следващото доказателство за това, че думи като „ чест “, „ морал “ и „ правомерност “ не са просто клишета, а основата, на която се гради моят житейски и професионален път “, декларира Георгиев. По думите му „ положителната работа на КПКОНПИ докара до отрицателна реакция “ от страна на „ хора с пари и власт, насъбрани на гърба на страната и жителите й, които без съмнение популяризират клюки и неистини в опит да избягат от отмъщение “. Затова решил да се отдръпна, с цел да не разреши „ една тераса, хиперболизирана до чутовни размери посредством тенденциозна акция “ да се трансформира в етикет за комисията, както и с цел да защищити фамилията си.

-----

БЛИЦ: Не желая една хиперболизирана тераса да пречи на комисията

След като небрежно и без никакъв спор народните представители одобриха оставката на Пламен Георгиев, той отговори на репортерски въпроси, измежду които и на в. " Сега "

- Защо подадохте оставка?

- Не желая една хиперболизирана тераса, която беше едно безусловно безумство, да се отрази по някакъв метод на работата на комисията. Дай боже час по-скоро да се избере ново управление, което да продължи и да надгради това, което към този момент сме постигнали в комисията. По всички посоки комисията означи голям растеж. Бяха повече от 30 случая, подадени на прокуратурата за корумпирани органи на локалната власт, магистрати, настрана от това от години имаме за милиони отнето имущество. Около 10 пъти се покачиха случаите с спор на ползи. Всички медийни кавги бяха, тъй като осигурихме оптималната бистрота в работата.

- Имате ли престъпление?

- Не, държа в ръцете си акта на Национална агенция за приходите.

- Кога взехте решението си да напуснете поста?

- Отдавна, само че изчаквах, тъй като не можех да си разреша да подам оставката, преди да излезе, че аз съм един чист човек. Изчаквах да завърши инспекцията на Национална агенция за приходите. Не е моя работа да я разясня, само че въпреки всичко ще ви обясня за какво продължи инспекцията 4 месеца. Анализира се всяка една стотинка, която е получена от мен и от моята брачна половинка като приход. Ако единствено един ден в границите на 6 година имаш някакъв минус, тогава данъчната инспекция не ти излиза. Данъчната инспекция сподели, че аз съм доста в плюс. Съпругата ми и аз имаме задоволително приходи.

- Тогава за какво подавате оставка?

- Защото това, на което беше подложено фамилията ми - да бъде снимано с дронове, дребното ми дете да не смее да излезе на терасата, синът ми надали не да изпада в меланхолия от цялата тази работа... В последна сметка има и морал. Не съм се вкопчил в нито една позиция, работил съм в името на страната и съм дал каквото мога. Втората причина, заради която депозирам оставка, е напрежението, което беше изкуствено основано от олигархията. Имаше целенасочена война, тъй като имаше над 3 милиарда лева искове против олигарсите. Акумулирах толкоз доста врагове поради работата, която съм правил, които в този момент ми го върнаха посредством медиите. Атаката обаче не беше единствено против мен, а и против фамилията ми. Един чист човек беше омаскарен, извадиха се какви ли не неща, които бяха оборени при инспекциите.

- От кого тъкмо е офанзивата против вас?

- От засегнатите олигарси. Ако имам доказателства за тях, естествено, че ще ги дава.

- Съгласувахте ли оставката си с премиера Борисов?

- Не. Оставката ми беше написана и по тази причина беше подадена толкоз бързо. Отидох, получих си данъчната проверка и незабавно пристигнах и подадох оставката си. Решението ми беше премислено през месеците, в които тече инспекцията.

- Допуснахте ли неточност в връзката?

- Да, това е грешката ми - връзката с медиите. След като се сътвори тази нервност, желаех да премине всичко и да изляза с името си пред вас като един чист човек. Проблемът пристигна от това, че аз държах тази тераса-покрив да се включи в нотариалния акт, с цел да мога да заплащам налози за нея. В България има десетки, може би стотици хиляди такива тераси, за които никой може би не заплаща налог.

-----------------

Кой е Пламен Георгиев

 

Издигането на Пламен Георгиев съответства с един от най-шумните кавги към премиера Бойко Борисов - аферата  " Ало, Ваньо ". През януари 2011 г. изданията " Галерия " и " Гласове " оповестиха запис от извършен диалог сред Борисов и тогавашния началник на митниците Ваньо Танов, в който Борисов подрежда да се спре инспекция във фабрика на Мишо Бирата с аргумента, че е заречен да не го закача. По времето на този диалог - март 2010 година, Пламен Георгиев е наблюдаващ прокурор по дело за следствие на корупция в митница " Свиленград ", по което са подслушвани 10 души, включително и Танов. Именно по това следствие е записан и диалогът сред Танов и Борисов, само че Георгиев твърди, че не е подозирал за съществуването му.

В края на 2011 г. Бойко Борисов назначи Пламен Георгиев за зам.-министър на правораздаването, а през 2013 година го постави отпред на комисията за лишаване на нелегално добито имущество. Георгиев оглави и новия антикорупционен орган КПКОНПИ. Новата комисия съумя да почисти имената на основни фигури по поредност от кавги. Комисията не откри и " един ред за нещо нелегално " към приходите и имуществото на депутата Делян Пеевски. После се оказа, че инспекцията е осъществявана единствено на база разбор от към този момент осъществявани инспекции от прокуратурата и данъчните органи. Преди това КПКОНПИ не откри данни за спор на ползи и около импортираните от Пеевски промени за изсветляване на медийната благосъстоятелност. Чист излезе и финансовият министър Владислав Горанов, който бе тестван за спор на ползи поради това, че населява жилище на предприемача и негов кръстник Иван Сариев.

Като студент Пламен Георгиев е работил за кратко като състезателен кореспондент, а след това става следовател в Столичната следствена работа и прокурор в Софийската районна, в Софийската градска и в Апелативна прокуратура.

------

Терасагейт

Пламен Георгиев попадна в " Апартаментгейт " по същия метод като останалите герои, които трябваше да проверява - за придобиване на парцел под данъчната му оценка. През 2017 година Георгиев и брачната половинка му купуват тризонет в столичния кв. " Слатина "  с разгъната застроена повърхност от 156 кв.м. Оказа се, че в имуществената си декларация, подадена пред КПКОНПИ, Георгиев е оповестил, че жилището разполага единствено с една тераса от 48 кв. м и е пропуснал да заявява втора голяма тераса от 187 кв. м. Терасата е упомената категорично в нотариалния акт от покупката, само че Георгиев и през вчерашния ден твърдеше, че тя не е негова. Точка по тематиката постави Столичната община, която разгласи терасата изрично за благосъстоятелност на семейство Георгиеви.

Георгиев използва  " ничията тераса " като оправдание за серия от скандални разминавания в цената на парцела. Той заплаща за тризонета 293 374 лева при доста по-висока данъчна оценка на жилището - 452 786 лева, и това сътвори подозрения за подписване на договорката на фиктивно ниска цена. Според Георгиев обаче тази данъчна оценка не е вярна, тъй като от нея трябвало да се приспадне цената на терасата, след което цената ставала 255 306 лева Сгрешена, този път от данъчните заради погрешна повърхност, се оказа и данъчната оценка на различен апартамент, платен от Георгиев през 2012 година

Паралелен скандал към тази тераса течеше и заради противозаконното строителство на нея, осъществено преди Георгиев да я купи. Проверка на районната администрация откри, че дървените навеси, употребени като барбекю, са противозаконни и следва да бъдат отстранени. Шефът на строителния надзор в София Влади Калинов отхвърли да издаде такава заповед със скандални причини и се наложи да подаде оставка. Сега тече втора инспекция. Тя може да докара или до непринудено унищожаване на навесите, или да се апелира в съда и вероятно да завърши с насилственото им махане.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР