С над 419 млн. лв. от бюджета на Министерството на

...
С над 419 млн. лв. от бюджета на Министерството на
Коментари Харесай

МРРБ ще финансира общински ВиК и пътни обекти с 419 млн. лв.

С над 419 млн. лева от бюджета на Министерството на районното развиване и благоустройството да се обезпечат за общински ВиК и пътни обекти. Това предлага вицепремиерът в оставка Гроздан Караджов с отчет до Министерския съвет, който би трябвало да бъде прегледан на съвещанието тази седмица.

Финансирането е разграничено по равно сред ВиК и пътните обекти. Интересът на общините сподели голяма нужда от вложения в двата бранша. Местните администрации подадоха 1007 плана за ВиК обекти на стойност близо 1 милиарда и 800 млн. лева Общинските пътища, за които се желае финансиране, са 421 за над 1 милиарда и 330 млн. лева

Предложени за финансиране са 108 ВиК обекта в цялата страна. Някои от тях са в обитаеми места, които от години имат проблеми с водоснабдяването поради остарели тръби, чести повреди и загуби на вода. В листата са включени водопроводи в Севлиево, Омуртаг, Хасково, Копривщица. Предвижда се замяна на 9 км довеждащия тръбопровод за Вакарел. Финансиране се предлага за обекти, чийто ремонт е почнал преди две и повече години в Драгоман, Дългопол и други Тези обекти не могат да бъдат довършени от общините поради неналичието на финансиране.

Общинските пътища са близо 20 000 км, като над 57% от тях се нуждаят от незабавен ремонт. Около 870 общински пътя са в извънредно неприятно положение. По данни от общинските администрации огромна част от трасетата не са ремонтирани над 20 години. В подадените претенции за финансиране общините пишат, че на доста места по тези трасета липсва напълно асфалтова настилка, има голям брой дупки и пропадания, няма напречни наклони, липсват пътни банкети, канавки и мантинели.

За финансиране са класирани 62 общински пътя на обща стойност над 252 млн. лева Половината от тях за малко над 90 млн. лева имат годно позволение за градеж и подписан контракт с реализатор. Другата половина от плановете имат единствено позволение за градеж.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР