С над 400 млн. лв. се насърчава предприемачеството през финансови

...
С над 400 млн. лв. се насърчава предприемачеството през финансови
Коментари Харесай

С над 400 млн. лв. се насърчава предприемачеството през финансови инструменти

С над 400 млн. лева се предизвиква предприемачеството през финансови принадлежности. това заяви министърът на нововъведенията и растежа Даниел Лорер.

През Фонд на фондовете има над 280 млн. лева, а в Плана за възобновяване и резистентност са планувани 150 млн. лева за стартъпи през финансови и дялови принадлежности. Министър Лорер се срещна в " София Тех Парк " с представители на повече от 20 новаторски, започващи компании, оповестява Министерството на нововъведенията и растежа. 

Ще се подтикват още по-активно предприемачеството и започващите компании в новия програмен интервал, отбелязва той. Част от средствата ще бъдат дялови вложения в стартъпи, като акцент ще бъде поддръжката за разгръщане на към този момент съществуващи стартъпи. По думите му концепцията е моделът на сполучливите български започващи компании да се мултиплицира, подсилен от финансови принадлежности. 

Министър Лорер заяви, че в идващия програмен интервал ще се отделят средства и за стимулиране на връзката сред науката и бизнеса, което е извънредно значимо. " От една страна да бъдат насърчени фрагментите, които основават интелектуална благосъстоятелност, а от друга - компании, които имат потребност от университетски разработки, с цел да основават по-умни артикули ", отбелязва Лорер. Заедно с това  Министерството на нововъведенията и растежа работи интензивно с просветителното министерство в тази посока. " Поне 100 млн. лева са заделени за софтуерен трансфер ", акцентира той.  

По думите на министър Лорер инструментите за дялово финансиране на Фонд на фондовете са обичаен източник на запас за развиване на нововъведенията в България. Дяловите и квазидяловите принадлежности на сдружението обгръщат целия цикъл от развиването на дадена компания. Общата стойност на ресурса, предоставян през инструментите за дялови вложения, е 279 млн. лева обществен запас, като е притеглен частен за 79 млн. лв.. Ресурсът е със период на реализация до края на 2023 година.

Обсъдени са били и въпроси за развиването на софтуерния бранш както в близкото бъдеще, по този начин и в дълготраен проект.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР