С над 27 процента се е увеличила средната работна заплата

...
С над 27 процента се е увеличила средната работна заплата
Коментари Харесай

Пламен Димитров, КНСБ: С 27 на сто се е увеличила средната работна заплата за 2 години

С над 27 % се е нараснала междинната работна заплата през последните 2 години. Това е доста добре, само че би трябвало и още, стана ясно от думите на Пламен Димитров, президент на КНСБ, който през днешния ден бе във Варна, съобщи кореспондент на Varna24.bg .

Това нарастване е в резултат на работата на синдикатите, изясни той. Според данните, които цитира, за последните две години междинната работна заплата у нас е повишена общо с 2318 евро като част от Брутният вътрешен продукт по покупателна дарба. Това е максимален растеж в Европейски Съюз. Като съпоставяне, даде той, Естония, където за същия интервал тя е набъбнала с 2770 евро, Латвия - 3100 евро, Литва - 1500 евро, а приблизително в Еврозоната - 850 евро. Това обаче не значи, че българинът е забогатял. Тези средства отиват за превъзмогване на инфлационните процеси.

От началото на прехода насам обаче нещата не престават да са зле, уточни водачът на КНСБ. Преди повече от 30 години 10 % от българите, т.е. най-богатите, са имали 22% от парите, а в този момент същият % има 42%. Такава наклонност не съществува в Европейски Съюз, изясни синдикалният водач.

Сега напъните на синдикатите са ориентирани към бюджет 2024. Целим действителен растеж на приходите, а освен справяне с инфлационните процеси. Нужно е двуцифрено нарастване на заплатите. Смятаме, че финансовия министър ще заложи 5 - 5,5 % инфлация за идната година, като ще се борим нарастването на приходите да е с най-малко 10 на 100, тъй че да има растеж на заплатите, изясни Пламен Димитров.

Преборихме се за нарастване на приходите в областта на опазването на здравето. Там дефицитът бе 16 %. Успяхме да убедим държавното управление да отпусне спомагателни 30 млн. лв. за незабавната помощ.

Дори и в частния бранш, добави той, продължава да има браншове с ниски заплати. Такъв е този в областта на преработката на кокс и нефтопродукти, където има 32 % по-ниски заплати.

Той цитира и забавни данни, свързани с брутното и чисто възнаграждение у нас и в Румъния. Тук за първото тримесечие на тази година междинната работна заплата брутно е 962 евро, а в северната ни съседка - 1411 евро, само че чисто служащият у нас получава 747 евро, а в Румъния - 880 евро.

До края на този месец КНСБ ще се срещне с финансовия министър Асен Василев, за диалози по Бюджет 2024. Надяваме се да се забележим и с премиера акад. Денков, сподели още Пламен Димитров.

Той добави, че инфлацията се успокоява. Дано не се случат форсмажорни неща. Очакваме през 2024 година действителен растеж на приходите. Над 200 хиляди души са нужни за частния бранш, само че никой нищо не прави за справяне с този проблем, уточни още водачът на КНСБ.

Той предвижда, че министър Асен Василев ще заложи в Бюджет 2024 минималната работна заплата да е в размер 935 лв.. Ние желаеме тя да е 950 лева, сподели още синдикалния водач. Целта ни е тя да е 50 на 100 от междинната, добави той. Според данните на КНСБ 40 на 100 от българите получават под 1000 лв. на месец.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР