С над 23 млн. лева ще бъдат подпомогнати секторите рибарство,

...
С над 23 млн. лева ще бъдат подпомогнати секторите рибарство,
Коментари Харесай

Заместник-министър Стратев: С над 23 млн. лева ще бъде компенсиран сектор „Рибарство“ по украинската помощ

С над 23 млн. лв. ще бъдат подкрепени секторите риболовство, аквакултури и преправка на рибни артикули като отплата за пазарните разтърсвания през 2022 година и 2023 година, по отношение на войната в Украйна. Това заяви заместник-министърът на земеделието и храните доцент Деян Стратев по време на финалната годишна среща на Националната рибарска мрежа, която се организира в Стара Загора.

По Програмата за морско дело и риболовство 2014 - 2020 (ПМДР) е несъмнено подкрепяне от близо 11 млн. лева за 2022 година по ограниченията 1.9 „ Временно прекратяване на риболовна активност " и 5.3 за финансови обезщетения заради разтърсването на пазара, породено от войната в Украйна, които ще бъдат ориентирани към подсекторите „ Риболов ", „ Аквакултури " и „ Преработка ". Вече е стартирало подписването на електронните контракти сред Управляващия орган на програмата и бенефициентите. След сключването на контракт помощта може да бъде декларирана пред ДФЗ.

За 2023 година е планувано подкрепяне от общо 12 млн. лева по обезщетителните ограничения за трите подсектора „ Риболов ", „ Аквакултури " и „ Преработка ". Очаква се приемът по ограниченията да бъде разгласен до края на годината.

Заместник-министър Стратев разяснява, че общо се чака да бъдат подписани 150 контракта за подкрепяне за 2022 година

В събитието участваха още изпълнителният шеф на ИАРА доктор Николай Георгиев, представители на Националната рибарска мрежа, на браншови организации от бранш „ Рибарство " и на разнообразни локални инициативни риболовен групи.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР