С над 15 млн. лв. ще бъде увеличен бюджетът по

...
С над 15 млн. лв. ще бъде увеличен бюджетът по
Коментари Харесай

С над 15 млн. лв. ще бъде увеличен бюджетът по 5 мерки от ПМДР 2014-2020 г.

С над 15 млн. лева ще бъде повишен бюджетът по 5 ограничения от Програмата за морско дело и риболовство 2014-2020 година (ПМДР), към които има засилен интерес от бенефициентите. Това съобщи заместник-министърът на земеделието, храните и горите доктор Лозана Василева по време на деветото съвещание на Комитета за наблюдаване на Програмата.

Тя уточни, че задачата е да се окаже подпомагане на бенефициентите при осъществяването на плановете, което да бъде още по-ефективно и улеснено. Това е заложено в третото изменение на Програмата, което беше утвърдено от членовете на Комитета за наблюдаване и ще бъде изпратено за нотификация от Европейска комисия. Това оповестиха от МЗХГ.

Зам.-министър Лозана Василева разгласи иден банкет по размер 1.7 по ПМДР 2014 – 2020

Предвижда се към мярка 1.8 “Рибарски пристанища, кейове за разтоварване, рибни тържища и покрити лодкостоянки” да се пренасочат 3 788 447 лева Бюджетът на мярка 2.3 „ Насърчаване на нови производители на аквакултури, разрастващи устойчиви аквакултури “ ще се усили с 3 626 778 лева, защото към нея има потвърден висок предел на усвояемост на бюджетни средства, в размер на 61% зает бюджет.

Третата мярка, към която ще се трансферират средства в размер на 1 564 642 лева, е 3.1 „ Контрол и осъществяване “. Поради високия интерес на евентуалните претенденти към мярка 5.4 „ Преработване на продуктите от лов на риба и аквакултури “ ще се пренасочват 6 220 214 лева В мярка 6.3 „ Повишаване на знанията за положението на морската среда “ ще бъде направена релокация на средства в размер на 1 515 746 лева от мярка 6.2 „ Насърчаване на опазването на морската среда и стабилно потребление на морските и крайбрежните запаси “, която към сегашния миг не може да бъде стартирана.

Очаква се доникъде на 2020 година да бъдат отворени и 15 приема по ограничения от Програмата за морско дело и риболовство 2014-2020 година

По време на съвещанието бе показан и напредъкът на Програмата. Към момента контрактуваните средства са в размер на 136 млн. лева, а изплатените възлизат на близо 49 млн. лева Заместник-министър доктор Лозана Василева заяви, че за 2019 година няма изгубени средства по ПМДР. Тя уточни, че продължава и откриването на приемите към Местните инициативни риболовен групи (МИРГ).

Община Бургас завоюва 3 млн. лв. по Програмата за морско дело и риболовство

Към момента са оповестени приеми по 31 процедури, а подадените планови оферти по тях са 40. „ Работим в тясно съдействие с Националната рибарска мрежа. През идната седмица взаимно с тях ще стартираме и акция за образования на бенефициенти по Програмата по отношение на използването на процедурите по желание на реализатори по ограниченията и за разпространение на идните приеми.

По време на образованията бенефициентите ще бъдат осведомени с най-често срещаните неточности и да им дадем препоръки по какъв начин да ги избегнат, предвид на сполучливото осъществяване на плановете “, добави доктор Василева.

По думите й, следва утвърдени на тематичната работна група, която ще приготвя новата стратегия за идващия програмен интервал. „ Предстои да бъде направен разбор за положението на бранш „ Рибарство “ и създаване на Многогодишен народен стратегически проект за аквакултурите в България “, сподели още заместник-министърът на земеделието, храните и горите.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР