С над 131 хиляди квадратни метра отдадени площи под наем

...
С над 131 хиляди квадратни метра отдадени площи под наем
Коментари Харесай

Пазарът на офис площи в София постави десетгодишен рекорд

С над 131 хиляди квадратни метра отдадени площи чартърен офис пазарът в София означи рекордно деветмесечие за последните 10 години, демонстрира разбор на консултантската компания Cushman & Wakefield Forton. Обемът на пазара сега е сравним единствено с този в предкризисната 2008 година В съпоставяне с деветмесечието на предходната година растежът на покупко-продажбите е 25%.

Високата интензивност се резервира и през последното тримесечие. В основата ѝ са както продължаващото разгръщане на фирмите от бранша на осведомителните технологии и центровете за споделени услуги, по този начин и прегрупирането на бизнеси в следствие от сливания и придобивания.

Станимира Пашова, която е управител " Офис площи " в Cushman & Wakefield Forton, отбелязва, че продължава ползата към по-големите квадратури. " В същото време предлагането към този момент наваксва изоставането, на пазара излизат първокласни планове и това в допълнение подтиква наемната интензивност ", добавя тя. Според Пашова все още търсене и предложение са релативно уравновесени и тази обстановка ще се задържи и през идващите тримесечия.

Нови 65 000 кв. метра площи се появиха за три месеца

През третото тримесечие на пазара са се появили нови 65 500 кв. м офис площи. Те са в City Tower на площад " Македония ", приключената четвъртата фаза на Expo 2000в региона на бул. " Никола Вапцаров ", а BSR Building 2 край бул. " Шипченски проход ". Общото количество офис площи клас А и Б към септември е 1.7 млн. кв. м.

С плановете, които се чакат през последното тримесечие общо предлагането през 2017 ще нарасне с над 100 000 кв. м, предвиждат от Cushman & Wakefield Forton. Към момента в градеж или реорганизация са 305 000 кв. м офиси клас А и Б, което е причина за устойчиво предложение през идващите години.

Тенденцията е към равномерен растеж на наемите

На наемния пазар отдаването на площи в градеж и разширенията резервират максимален дял от покупко-продажбите, а най-активни са IT компании и такива, които работят в областта на Центровете за обсужване на клиенти. След лекия растеж тази година наемите на първокласни офиси резервират равнищата от 13.5 евро/кв. м, само че наклонността е към равномерен растеж в кратковременен проект. Делът на свободните площи варира сред 9.2 и 9.6% в другите тримесечия, като се чака леко повишаване с повишаването на предлагането.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР