С над 10% е скочил размерът на брутните необслужвани кредити

...
С над 10% е скочил размерът на брутните необслужвани кредити
Коментари Харесай

Лошите кредити растат

С над 10% е скочил размерът на брутните необслужвани заеми и задатъци в края на първото тримесечие на 2024 година спрямо декември предходната година, демонстрират данните на Българска народна банка.

Общо 4,27 милиарда лв. от общата сума на брутните заеми и задатъци са проблематични - при 3,85 милиарда лв. и 3,63% в края на Q4.
 Експлозивен напредък на ипотечните заеми
Експлозивен напредък на ипотечните заеми

Икономисти сигнализират за притеснителни трендове

Ако погледнем чистата стойност (след приспадане на обезценката), то приказваме за 2,25 милиарда лв., което са 2,03% от общата чиста стойност на заемите и задатъците. За съпоставяне, в края на 2023 година необслужвани са били 1,95 милиарда или 1,89% от заемите и задатъците по чиста стойност.

Експанзията на заемите продължава с цялостна мощ, излиза наяве от статистиката на Българска народна банка. Брутният кредитен портфейл на банковата система през тримесечието се усилва с 2,8% (или 2,7 милиарда лева) до цели 100,1 милиарда лв..

Началото на годината е белязано от 4,5% растеж на заемите на семействата (т.е. 1,8 милиарда лв. повече изтеглени от тях заеми), само че също и 1,9% при нефинансовите предприятия (930 млн. лева), както и 2,4% при другите финансови предприятия (201 млн. лева). С 19,2% понижават заемите в бранш " Държавно ръководство " - още веднъж с 201 млн. лв..
 Сравнение: Как банките в България дефинират лихвите по ипотечните заеми?
Сравнение: Как банките в България дефинират лихвите по ипотечните заеми?

У нас лихвените проценти са плаващи, ето какво значи това

Депозитите на нефинансовите предприятия понижават, до момента в който тези на семействата, кредитните институции, другите финансови предприятия и бранш " Държавно ръководство " порастват. Общо 150 милиарда лв. се държат в банките към края на първото тримесечие на 2024 година

Печалбата на банковата система към 31 март 2024 година е 818 млн. лева - растеж от 4,3% в съпоставяне със същия интервал на 2023 година Нетният лихвен приход е 1,4 милиарда лв., а чистият приход от такси и комисионни - 373 млн. лв..

ОЛП върви надолу

Българската национална банка разгласи главен лихвен % в размер на 3,78%. Това е второ следващо намаляване и е най-ниското равнище на ОЛП от октомври предходната година насам.

Неговият размер е привързан с лихвените проценти по покупко-продажбите за даване на необезпечени депозити овърнайт в български левове на междубанковия пазар у нас. Повечето български банки го употребяват единствено за размера на законната рента за забавени заплащания по заемите, т.е. не визира правилните платци.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР