С над 10% е намалял делът на укритите приходи и

...
С над 10% е намалял делът на укритите приходи и
Коментари Харесай

НАП: Намаляха укритите приходи на фризьорките, козметичките и маникюристките

С над 10% е намалял делът на укритите доходи и на рисковите лица в бранша фризьорство и козметика през последните 10 години, а резултатът се дължи на напъните на Национална организация за приходите (НАП) да насърчи доброволното съблюдаване данъчното и осигурително законодателство и да глоби на нарушаванията. Това сподели в подкаст на приходната организация Катя Цветанова – основен специалист по приходите в дирекция " Управление на риска ". Според нея, Национална агенция за приходите слага акцент върху партньорския метод и в бюти сектора, като за понижаване на риска от неотчитане на обороти и неплащане на налози и осигурителни вноски от фризьори, козметици, маникюристи и други се ползват разнообразни способи за поощряване на доброволното заплащане. " Изпращаме напомнителни и предупредителни писма ", даде образец специалистът и уточни, че в същото време се правят и контролни дейности за определяне на позволени нарушавания и тяхното премахване.

Приходната организация разполага с механизми за премерване резултатите от тези дейности и следене на трендовете, като за задачата прави разбори и следи значимите опасности.

Ръстът в потреблението, разнообразието на услугите в бюти сектора, както и повишението на цени им, са измежду главните аргументи общият размер на вредата за фиска от неплащане на налози и осигуровки да остава релативно висок – над 32 млн. за година. Катя Цветанова уточни, че през 2021 година, когато е осъществено последното досега оценяване, потреблението на разкрасителни процедури е за над 642 млн. лева, а повишаването е с повече от 62% по отношение на 2013 година

Според специалиста за тези резултати способства и непрестанното включване на нови лица в този относително наличен бранш, защото от практикуващите се изисква единствено довеждане докрай на квалификационни курсове. Анализите сочат още, че огромна част от лицата позволяват нарушавания заради неведение или немарливост.

" Най-голям дял в общия размер на загубите за фиска (43-44%) се дължи на недекларирани осигурителни отговорности, защото лицата, извършващи дейностите в сферата за хубост и здраве, най-често са самоосигуряващи се лица и дължат обществени и здравни вноски за своя сметка. Налице е също открита вреда от неплащане на Данък добавена стойност и подоходни налози от физически и юридически лица. Често те не регистрират в цялостен размер приходите си от продажби, като не издават касов бон при съществуване на обвързване за това – най-често посредством потребление на ваучери, заплащане през интернет или при други безкасови приходи ", сподели още Цветанова.

От Национална агенция за приходите припомнят, че всички лица и всички краткотрайно настоящи обекти, като павилиони и шатри за масаж на плажа също би трябвало да заявяват приходите си и да заплащат налози и осигуровки.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР