С над 10% е намалял делът на укритите приходи и

...
С над 10% е намалял делът на укритите приходи и
Коментари Харесай

НАП: Намаляха укритите приходи на фризьорките, козметичките и маникюристките

С над 10% е намалял делът на укритите доходи и на рисковите лица във фризьорството и козметиката през последните 10 години, а резултатът се дължи на напъните на Национална организация за приходите (НАП) да насърчи доброволното съблюдаване на данъчното и осигурително законодателство и да глоби нарушаванията. Това сподели в подкаст на приходната организация Катя Цветанова – основен специалист по приходите в дирекция " Управление на риска ", оповестиха от Национална агенция за приходите. 

Според нея Национална агенция за приходите слага акцент върху партньорския метод и в разкрасителния отрасъл, като за понижаване на риска от неотчитане на обороти и неплащане на налози и осигурителни вноски от фризьори, козметици, маникюристи се ползват разнообразни способи за поощряване на доброволното заплащане.

„ Изпращаме напомнителни и предупредителни писма “, уточни специалистът, като добави, че в същото време се правят и контролни дейности за определяне на позволени нарушавания и тяхното премахване.

Ръстът в потреблението, разнообразието на услугите в бранша, както и повишението на цените им, са измежду главните аргументи общият размер на вредата за фиска от неплащане на налози и осигуровки да остава релативно висок – над 32 млн. лв. за година, регистрират от Национална агенция за приходите. Катя Цветанова уточни, че през 2021 година, когато е осъществено последното досега оценяване, потреблението на разкрасителни процедури е за над 642 млн. лв., а повишаването е с повече от 62% по отношение на 2013 г. 

Според Цветанова за тези резултати способства и непрестанното включване на нови лица в този относително наличен бранш, защото от практикуващите се изисква единствено довеждане докрай на квалификационни курсове. Анализите демонстрират още, че огромна част от тях позволяват нарушавания заради неведение или немарливост, означи тя. 

Най-голям дял в общия размер на загубите за фиска (43-44%) се дължи на недекларирани осигурителни отговорности, защото лицата, извършващи дейностите в сферата за хубост и здраве, най-често са самоосигуряващи се и дължат обществени и здравни вноски за своя сметка. Налице е също открита вреда от неплащане на Данък добавена стойност и подоходни налози от физически и юридически лица. Често те не регистрират в цялостен размер приходите си от продажби, като не издават касов бон при съществуване на обвързване за това – най-често посредством потребление на ваучери, заплащане през интернет или при други безкасови приходи, сподели Цветанова.  

В известието от Национална агенция за приходите припомнят още, че всички лица и краткотрайно настоящи обекти, като павилиони и шатри за масаж на плажа също би трябвало да заявяват приходите си и да заплащат налози и осигуровки.   
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР