С началото на периода на прибиране на реколтата в оранжерийното

...
С началото на периода на прибиране на реколтата в оранжерийното
Коментари Харесай

Зеленчуците при производителите в Анталия поевтиняха, домати...

С началото на интервала на прибиране на реколтата в оранжерийното произвеждане в Анталия цените на доста зеленчуци, изключително на доматите, започнаха да падат. 

 АА
Оранжерийното произвеждане в Турция е над 800 000 дка
Редица земеселски артикули, като домати, чушки, краставици и патладжани означиха понижение в цените им в Турция. 

Според данни на Министерството на земеделието и горите и Турския статистически институт (TUIK), общата повърхност за оранжерийно произвеждане в Турция е над 800 хиляди дка. Анталия е преди всичко с 300 хиляди дка, следвана другите турски средиземноморски региони Мерсин и Адана.

 АА
Цените на редица аграрни артикули падат
Джунейт Доган, член на Управителния съвет на Асоциацията на експортьорите от Западното Средиземноморие съобщи: „ Можем да кажем, че всички типове артикули към този момент са на пазара. Домати, патладжани, разнообразни сортове чушки, краставици към този момент са в обилие и се извозват за огромните градове и чужбина. Цените на доматите сега са сред 10-20 TL (1-2 лв), според от сорта и цвета на домата. Сортовете чушки варират от 15 TL до 40 TL (1,5-4 лв). Нашият експорт продължава, без значение дали ще е за Европа, Украйна или Русия. Сега има голямо търсене на продукцията “, добави той.

 АА
Средната цена за доматите е 2,5 лв
Доган уточни, че междинната цена за доматите при експорт е към 16-25 лири (1,6-2,5 лв), според от типа домат. " Тазгодишните цени са най-малко два пъти по-високи от същия интервал на предходната година. Това е обикновено, тъй като в случай че те паднат под себестойността на продукцията, нашите фермери не печелят никакви пари. Тази година разноските ни за първични материали са се нараснали неведнъж. Нашите фермери би трябвало да печелят пари, с цел да могат да създават още веднъж следващата година “, добави той.

 
Някои сортове домати може да се продават по 5 лева.
„ Дори предходната година през април-март за някои сортове домати цената доближи до 40 TL (4 лв). Освен това имаше домати по 20 лири. Сега се споделя, че цената им ще надмине 50 TL (5 лв) за същите сортове домати. Не знаем по какъв начин ще се развие пазара, по какъв начин ще бъде експортното търсене, това ще го преживеем и забележим след време.

 АА
 
Търговецът на едро в Анталия, Хасан Али Йълмаз, президент на Асоциацията на брокерите на плодове и плодове, означи, че със започването на производството в оранжериите по крайбрежието на Анталия цените на всички групи зеленчуци са намалели. Доматите са намалели от 14 TL на 12 TL, чушките са 11 TL, патладжанът е 8 TL, краставиците са 7 TL. Цените са напълно естествени, което радва нашите фермери и консуматори “, заключи той.

 АА
Има огромно търсене за износ
Един от търговците Невзат Акджан показа: „ В момента има огромно търсене за експорт. Всъщност има търсене заради намаляването на производството заради дефицита на природен газ в Европа. През зимните месеци цените зависят напълно от метеорологичните условия и износа. Тази година няма спад в производството, няма проблеми “, добави той.

 АА
Камиони образуват опашки от 10-20 км. на българската граница 
Президентът на Асамблеята на стоковата борса в Анталия (ATB) Ердоган Екинджи съобщи, че с началото на новия сезон на пазара в Анталия се оферират всевъзможни артикули и разгласи, че още веднъж са се сблъскали с казуса на дълго очакване на камиони в Граничен контролно-пропусквателен пункт Капъкуле/Капитан Андреево, на българската граница, свързани с проблеми в България. Екинчи се оплака: „ Камионите образуват опашки от 10-20 километра. Поради тези опашки изпитваме усложнения при доставката. Надявам се страната ни да преодолее това. Този проблем съществува от дълго време, и е провокиран от българска страна. Те държат камион 2-3 дни, само че това значи, че зеленчуците могат да се скапват. "
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР