Сгодините, изминали след Втората световна война, светът научи повече за

...
Сгодините, изминали след Втората световна война, светът научи повече за
Коментари Харесай

Остров Груинард: Мястото, на което са се разработвали биологични оръжия

Сгодините, минали след Втората международна война, светът научи повече за тайните инициативи, които съюзническите сили подхващат в отчаянието си да победят. Някои от тези старания, като шпионската задача „ Операция Кайма “, са помогнали на Съюзниците да завоюват решаващи победи. Други, като опитите на Съединени американски щати по плана X-Ray с присъединяване на прилепи, по този начин и не дават резултат.

Един засекретен план, който дълго време остава мистериозен, се организира на остров Груинард - дребен остров в северозападната част на Шотландия. По това време, незнайно за обществеността, учени от държавния проучвателен център Портън Даун тестват там антракс за потребление в биологична война.

Очевидно е, че Обединеното кралство в никакъв случай не е употребило антракс като оръжие във войната. Но поради тайните опити, провеждани на остров Груинард, той и до през днешния ден носи името „ Островът на антракса “ .

Изолиран остров

През 1942 година държавното управление на Обединеното кралство се пробва да противодейства на евентуална биологична бомба, основана от нацистите, като създава свое лично бактериално оръжие - и един от фокусите на тези опити е смъртоносната бактерия антракс.

Учените обаче са знаели какъв брой рискови могат да бъдат сходни опити и не са желали да заразяват хора или добитък с тази смъртоносна болест.

Ето за какво необитаемият, дребен остров Груинард изглеждал идеално място за тестване на резултата от антраксна бомба. Островът се смятал за задоволително непосредствен до континента, с цел да може елементарно да се пътува до такава степен, само че и задоволително далечен, с цел да не се популяризира болестта.

Експериментите

Овцете са живите обекти на опитите с антракс на остров Груинард. Методологията е елементарна. В непосредственост до овцете, затворени в кафези, е задействана дребна експлозия, която освобождава спори на антракс. Когато облакът от спори достигал до овцете, животните вдишвали спорите и се заразявали.

Овцете умират единствено след няколко дни, което потвърждава, че методът е ефикасен.

Всъщност някои селскостопански животни, намиращи се наоколо, също са умрели, макар че същинската причина за гибелта им не е разкрита от управляващите.

Обосновка на опитите

Антраксът може да болести хората и животните по няколко метода - като попадне в кръвта им, като бъде изяден или вдишан. Най-смъртоносният от тези способи за заразяване на хората е вдишването на спори, което води до гибел в 95 % от случаите.

В природата обаче спорите на антракса не се популяризират в огромни облаци, носещи се във въздуха. Животните нормално се заразяват с антракс посредством контакт със спори на антракс в почвата или тревата. Това може да стане посредством ястие на трева или поемане на въздух наоколо до почвата.

На собствен ред хората нормално се заразяват с антракс посредством контакт със инфектирани животни или артикули от тези животни, като вълна.

Експериментите на остров Груинард целят да ревизират дали смъртоносните спори могат да бъдат превърнати в биологично оръжие, което да болести бързо огромен брой хора или животни посредством изкуствен способ на заразяване - разпространение на спори от вятъра.

Вегетарианска интервенция

Всъщност опитите на остров Груинард са част от интервенция „ Вегетарианец “ - по-широкообхватно следствие на бактериална война с потребление на антракс.

Операция „ Вегетарианец “ включва проект за заразяване на немски крави с антракс посредством друг способ - консумация. Спорите на антракса щели да бъдат сложени в ленени питки, които по-късно щели да бъдат пуснати от въздуха в полето. Кравите щели да ядат питките и да се заразят. Това от своя страна би довело до заразяване и гибел на хора и до трагични вреди на питателните доставки в Германия.

Въпреки че инфектираните ленени питки фактически са били основани, в последна сметка те са били унищожени, без да бъдат употребявани.

Първоначални старания за разчистване

След като опитите се оказват сполучливи, учените изгарят или погребват инфектираните животни, с цел да предотвратят разпространяването на инфекцията.

Това обаче не отстранява устойчивите спори на антракс от почвата на острова. Дори изгарянето на растителността на остров Груинард не довело до дейно разчистване на спорите, както и приключването на времето.

Островът е наименуван „ зона на жертвоприношение “ - като земя, която е трайно повредена. В продължение на десетилетия остров Груинард бил просто зарязан и никой нямал право да върви там. Първоначално държавното управление даже не признава, че е имало антракс.

През 80-те години на предишния век обаче положението на остров Груинард за първи път става публично притежание.

Протестиращите

През 1981 година мистериозна организация, наричаща себе си „ Командоси на тъмната годишна продукция “, стартира да написа до вестниците и да подхваща дейности, с цел да притегли вниманието към замърсяването на остров Груинард. Те изнасят инфектираната почва от острова и я оставят на значими места в Англия, като да вземем за пример в Портън Даун, родното място на опитите. Полицията не съумява да откри самоличността на членовете на групата, нито по какъв начин те са пренесли почвата толкоз надалеч от остров Груинард.

Въпреки че групата завършила митингите си сама, преди да бъдат подхванати каквито и да било дейности за разчистване на острова, напъните ѝ били задоволителни, с цел да провокират ново разчистване.

Този път над острова са разпръснати формалдехид и вода, а част от почвата е отстранена. Обработката беше ефикасна. За пръв път от 40-те години на предишния век на острова са пуснати овце - и те оцеляват.

През 1990 година държавното управление афишира, че антраксът е липсващ от остров Груинард. Дори е проведена обществена гала, на която е отстранен предупредителният знак на острова.

Най-накрая обществеността се среща с детайлностите за опитите на остров Груинард през 1997 година, когато е разкрит филм за опитите.

Пожарът

Десетилетия откакто остров Груинард е бил запален при първото разчистване , той още веднъж се възпламенява.

През 2022 година островът попада в заглавията на вестниците, когато го обгръща голям пожар. Въпреки че пожарът поражда в интервал на висок риск от горски пожари, повода за него по този начин и не е тъкмо открита.

Днес на остров Груинард към момента личат последствията от пожара през 2022 година На него има овце, само че няма дървета. Сега този дребен, незабележим остров демонстрира малко следи от трагичната си история.

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР