С наближаващия зимен сезон все повече индустриални предприятия започват да

...
С наближаващия зимен сезон все повече индустриални предприятия започват да
Коментари Харесай

Как индустрията да се подготви за зима без газ и електричество?

С наближаващия зимен сезон от ден на ден индустриални предприятия стартират да се тормозят, по отношение на главната си ресурсна обезпеченост – съществуването на електричество и газ за индустриални потребности. Все повече предприятия избират алтернативата лична фотоволтаична централа. Слънчевата сила може да се употребява за генериране на електрическа енергия и топлота с необятно индустриално приложение, в това число обезсоляване на вода, преправка на петрол, обработка на храни, химическо произвеждане и обработка на минерали и други. През 2021 Цената на електрическата енергия от вятърна сила, създадена на сушата е намаляла с 15%, вятърна сила, генерирана в морето с 13%, а слънчева фотоволтаична сила с 13% спрямо 2020 година Разходите за ВЕИ не престават да спада, макар възходящите провокации пред веригата за доставки и растящите цени на суровините. Към сегашния миг приблизителна стойност на инвестиция във фотоволтаична апаратура с потенциал от 1MWp е в порядък на 950 000 до 1 200 000 според от вида на построената апаратура – наземна или покривна, дали е очакван размер за предпазване на електрическа енергия, режим на консумация и други. Разходите за произвеждане на сила от възобновими източници през 2021 година, оповестени от Международната организация за възобновима сила (IRENA) през Юли, демонстрират, че съвсем две трети или 163 гигавата (GW) новоинсталирани мощности от възобновими източници през 2021 година са имали по-ниски разноски от най-евтината в света алтернатива за зареждане с въглища през 2021 година Г-20. Според направени калкулации, възобновимата сила, добавена през 2021 година, икономисва към 55 милиарда щатски $ от световните разноски за произвеждане на сила през 2022 година Индустриалните предприятия към момента са най-големият консуматор на сила и както множеството от нас знаят, 74% от промишлената сила е под формата на топлота, най-вече софтуерна пара. Парата, създадена от слънчева сила е значително неразучен, само че обещаващ метод за понижаване на излъчванията. Докато фотоволтаичните (PV) панели, които преобразуват слънчевата светлина в електричество, са по-често срещани, топлинните решения са това, което е належащо, с цел да се отговори на възходящото търсене на топлота в промишлеността.
ВЕИ ИНСТАЛАЦИИ ЗА ПРОИЗВОДСТВО НА ПАРА
Използването на слънчева сила за произвеждане на промишлена пара надалеч не е оригиналност. Едни от най-големите фабрики в света към този момент употребяват слънчева пара. С развиването на технологиите в промишлеността се ползват и няколко по-различни решения. Един подобен образец е производството на пара от парникова система . Слънчевите топлинни системи употребяват огромни огледала, с цел да концентрират слънчевата светлина върху тръби, съдържащи вода. Обикновено те се слагат на открито, което ги излага на детайлите и ги прави уязвими на мощни ветрови натоварвания и все по-често срещани рискови метеорологични феномени. В парниковата система огледалата концентрират слънчевата светлина, с цел да засилят нейната топлота и да създават пара при високите температури, нужни за промишлеността. Друго основно преимущество е способността да се съхранява топлината благодарение на просто, потвърдено предпазване на топлинна сила, с цел да се доставя пара 24 часа дневно, тъкмо като стандартна апаратура за изкопаеми горива. С вярната технология слънчевата топлота може да бъде благонадежден, ефикасен и на ниска цена източник на сила за промишлено произвеждане на пара. Друг образец са слънчевите термални колектори Слънчевите топлинни системи са доста подобаващи за генериране на топлота при температура до 150°C, употребена в промишлените процеси. Повечето слънчеви приложения са към момента в релативно дребен мащаб и значително от пробен темперамент. Но все пак, към днешна дата към този момент има добре известни приложения на слънчева топлинна сила в пивоварни, минно дело, селско стопанство или текстилния бранш. В пивоварните да вземем за пример с цел да се усъвършенства процеса на варене и за активиране на консолидиране на слънчева топлота, са създадени нови топлообменници за каша. Вместо пара, която нормално се употребява за нагряване на каша към този момент е допустимо да се употребява топла вода от съоръжения за термална слънчева сила. Кашата се пасира при температура от към 60 до 78°C. Слънчевата сила може да обезпечи тези температури толкоз дълго, според от опциите на интегрираните процеси. Такъв вид апаратура откриваме в пивоварна в Австрия. В текстилната индустрия авансово загрятата вода се съхранява в контейнер и по-късно се нагрява до към 100 °C, с цел да се получи пара за боядисване на текстил. Една от най-големите съоръжения от този вид се намира в Китай и е въведена в употреба още през 2007г. Далеч по-разпространено в последните години са фотоволтаичните централи (ФЕЦ), които създават електрическа сила за потребностите на индустриалните процеси. Слънчевата сила се чака да бъде гръбнакът на електрическа система, гарантираща на индустриалните предприятия налично, несъмнено и чисто електричество.
ВИДОВЕ ФОТОВОЛТАИЧНИ ИНСТАЛАЦИИ
Основната големина, която би трябвало да плануват предприятията е конфигурираната мощ, която е нужна за подсигуряване на безпроблемна употреба на предприятието. В взаимозависимост от потребностите на МСП са се обособили следните съществени видове слънчеви съоръжения: Мрежови
Мрежовите съоръжения са ФЕЦ, които с изключение на за лично ползване създават електрическа енергия и за продажба. Този вид централи действат не употребяват акумулаторен блок и нямат вид за предпазване на електричество.
Хибридни Хибридните централи са идеалното решение за офис здания и дребни и междинни предприятия (МСП). Този вид централи употребяват създадената от ФЕЦ електрическа енергия редом с електрическа енергия от различен източник. Дава опция за превключване сред обособените източници на електрическа енергия, посредством автоматизирана система за ръководство. Автономни Островните ФЕЦ са самостоятелни и най-често биват употребявани в отдалечени региони – спешни системи, отдалечени помпени станции, пречиствателни станции, системи за защита и мониторинг. В взаимозависимост от метода на монтаж, конфигурираните ФЕЦ могат да бъдат надлежно покривни или наземни. В най-честите случаи разположението на панелите и при двата вида съоръжения е с южно ревю с цел да се подсигуряват най-хубави индикатори на производството на сила. При наземните съоръжения има потребност от създаване на поддържаща структура, което включва създаване на бетонови стъпки, до момента в който при покривните съоръжения закрепването се прави посредством железни скоби. За гарантиране на ветрово и снегово натоварване се плануват баластни тежести при покривни съоръжения и анкериране чрез скоби за наземните съоръжения. Най-общо можем да приемем следните приблизителни стойности за нужната повърхност за създаване на ФЕЦ: Наземна апаратура – за 100kW конфигурирана мощ би трябвало да бъдат планувани към 1000 кв.м Покривна апаратура – за 100kW конфигурирана мощ би трябвало да бъдат планувани приблизително 800 до 1000 кв.м Данните са ориентировъчни и зависят от спецификата на планувания терен – дали е еднакъв, какво е ревюто, наклона, вида на структурата и т.н.
ФИНАНСИРАНЕ НА ПРЕДПРИЯТИЯ Има няколко вида финансиране, както и разнообразни типове финансови принадлежности, които могат да бъдат употребявани за създаване на ФЕЦ в МСП. Собствена инвестиция
Собствената инвестиция, посредством финансови разноски (CAPEX), в план за създаване на фотоволтаична апаратура става, посредством авансово заплащане на общите разноски, нужни за владение и ръководство на системата.. Решенията за лична инвестиция могат да служат като знаци във връзка с дълготрайните цели на компанията и повишение на ESG рейтинга на компанията. Паралелно с инвестицията се чака и усъвършенстване на оперативни разноски, тъй като не е нужно да се чака за финансиране и присъединяване от трета страна.

ЕСКО финансиране
ЕСКО финансирането е потвърдил се бизнес модел, който включва изцяло създаване на фотоволтаични съоръжения на основата на оптимизация на енергийните разноски на МСП, като ЕСКО компанията поема капиталовите разноски и обезпеченото погашение, посредством спестявания. Този вид планове минават през строго самостоятелен разбор на активността на предприятието, планиране и следващо създаване и въвеждане в употреба на ФЕЦ.

Банково финансиране
Банките в България оферират разнородни стратегии, само че най-често финансиранията са за създаване на фотоволтаична апаратура с мощ до 2 MW и финансиране до 2 млн. Лева. Предлага се още облекчени условия за самоучастие на МСП и дълъг период на погашение. Освен с финансово кредитиране банковия бранш дава опция за избор на консултантски и инженерингови компании, утвърдени от съответната финансова институция. По този метод добавената стойност за бизнеса става още по-висока.

Грантово финансиране
В рамките на „ Плана за възобновяване и резистентност “ бизнесът може да се възползва от разнообразни финансови принадлежности. За енергийна успеваемост се плануват благоприятни условия в общ размер на 235 млн. Лв. Индикативния период за отваряне на грантовото финансиране е четвъртото тримесечие на 2022 година Очаква се финансирането да обгръща планове за създаване на ФЕЦ от ВЕИ за лично ползване до 1MW, в композиция със оборудване за предпазване на създадената електрическа енергия. От грантовото финансиране ще имат опция да се възползват дребни и междинни предприятия (МСП), като възможни за финансиране ще бъдат разноски за закупуване на съоръжение за създаване на слънчевата апаратура, консултантски услуги, разноски за хонорари, разноски за придобиване и други Процента на безплатна помощ се планува да бъде най-малко 50%.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР